Hrvatski reditelj Zvonimir Jurić gost 20. FAF-a

Izvor: Studio B, 27.Nov.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski reditelj Zvonimir Jurić gost 20. FAF-a

Hrvatski reditelj i scenarista Zvonimir Jurić bio je gost 20. Festivala autorskog filma (FAF) na kojem učestvuje u glavnom programu sa filmom "Kosac", savremena drama koja je osvojila tri Zlatne arene na festivalu u Puli.

Zlatna arena za glavnu i sporednu mušku ulogu pripala je Ivi Gregureviću i Igoru Kovaču, a za kameru - Branku Linti.Važnu ulogu odigrala je i srpska glumica Mirjana Karanović. Film je snimljen u koprodukciji Hrvatske i Slovenije, uz učešće većeg broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naturščika.

Jurić je na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda izjavio da je dobro sarađivao sa zvezdama kao što su Karanovićeva i Gregurević, ali da više voli rad sa naturščicima i da će ubuduće više snimati sa njima. "Kosac" je njegov drugi dugometražni film.

Za prvi film, ratnu dramu "Crnci", koju je režirao zajedno sa Goranom Devićem dobio je Gran pri FAF-a "Aleksandar Saša Petrović" pre pet godina. U novom filmu nema rata, ali ima njegovih posledica u teskobnoj atmosferi u kojoj žive svi likovi u neimenovanom malom mestu, kroz tri priče koje se prepliću, a zajedno mogu biti metafora za celo traumatizovano društvo.

"Ne znam da li je to moja mana ili vrlina, ali kada počnem da pišem scenario želim da oslobodim glavu od razmišljanja šta je tema. Ne volim ni posle da pričam "šta je pisac hteo da kaže". Do ove priče sam došao gotovo nesvesno", rekao je Jurić. Ipak je objasnio da je za glavni lik odabrao figuru ratnog vojnog veterana jer kroz nju može dosta da se priča o onome što se dogodilo poslednjih 20-25 godina i pomenuo film "Taksista" u kojem gledalac po onome što čini De Niro, kao veteran iz Vijetnama, shvata koliko taj lik ima ozbiljne poremećaje.

"Dopala mi se dramska figura osobe koja je bila u ratu. U filmu namerno ostaje nejasno da li je davno silovanje, koje mu društvena zajednica nije oprostila, počinio u ratu ili posle njega, ali je definitivno jasno da je svo dešavanje obeleženo ratom", izjavio je Jurić.

On je dodao da poštuje tuđe nesreće i traume u regionu, ali da je "u Hrvatskoj ono što se dešava u vezi sa veteranima pogubno i toksično po celo društvo". "Zato sam hteo film o osobi na margini, koja vuče zločin iz prošlosti i da vidim šta se dešava sa tom osobom danas. Čini mi se da svi baštinimo posledice rata iz 90-ih", istakao je autor.

Bioskopsko prikazivanje u Hrvatskoj biće tek u februaru naredne godine. Jurić je izjavio da bi želeo da ga vidi što više ljudi, mada to ne može realno da očekuje zbog stanja bioskopske mreže. "Ni u Srbiji nema dovoljno mesta za art film. Tu nam je ista sudbina, svi delimo novi svetski poredak", rekao je on.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.