Henri Mur kao grafičar u Srbiji

Izvor: SEEcult.org, 01.Sep.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Henri Mur kao grafičar u Srbiji

Čuveni britanski skulptor Henri Mur (Henry Moore), gotovo 60 godina nakon prve izložbe u Beogradu, biće predstavljen tokom jeseni izložbom grafika u Narodnom muzeju u Beogradu i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba “Henri Mur – grafičar” biće otvorena od 11. septembra do 31. oktobra u Narodnom muzeju, a od 7. do 30. novembra u Muzeju Vojvodine, a publika će imati priliku da se upozna sa manje poznatim, ali integralnim delom njegovog stvaralaštva – grafikama. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<

Umetnička dela na toj izložbi pripadaju posebnoj kolekciji “Muzeja bez zidova” Britanskog saveta, koju je sam Mur obogatio 1984. godine donacijom u vidu više od 200 radova.

Verujući da je dobar crtež osnova za svaku skulpturu, taj vid umetničkog izraza je za čuvenog skulptora bio pođednako važan kao i modelovanje, te je umetnikovu pažnju sa nesmanjenim intenzitetom okupirao čitavog života, istakli su organizatori izložbe koja obuhvata 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine.

     Henri Mur u Gildmoru

Murovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja lјudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama.

Interesantno je da je Mur tokom života izradio na stotine “Ideja za skulpturu”, čiji naziv ukazuje na činjenicu da je reč o dvodimenzionalnim predlošcima za trodimenzionalne objekte. Poznavaoci njegovog stvaralašta ističu, međutim, i to da je veoma često izrađivao trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt upravo njegovih crteža i grafika.

Kako bi se opus Mura što celovitije predstavio, posetioci izložbe u Beogradu i Novom Sadu imaće priliku da vide i set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa.

Predstavlјajući stvaralaštvo Mura kroz jednu novu vizuru, Narodni muzej i Muzej Vojvodine najavili su i raznovrsne prateće programe - stručna vođenja, predavanja, tribine, radionice za decu i odrasle, kojima će približiti posetiocima stvaralaštvo jednog od najmarkantnijih umetnika XX veka.

Gostovanje te izložbe podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Britanska ambasada u Beogradu.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.