Fabrov Prometej otvorio Bitef

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrov "Prometej" otvorio Bitef

Svestrani pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr otvorio je večeras u Centru "Sava " svojom predstavom"Prometej Pejzaž II", 45. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef.

Mnogobrojna publika uživala je u spektakularnoj predstavi "Prometej Pejzaž II", za koju Fabr potpisuje koncept, režiju i scenografiju, a realizovana je u produkciji trupe "Troubleyn/Jan Fabre" iz Antverpena.

Do 23. septembra, na festivalu novih pozorišnih tendencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u konkurenciji će biti izvedeno 15 predstava, od kojih šest iz Belgije, Francuske, Nemačke, Švajcarske i Rumunije, kao i devet iz Srbije, Hrvatske i Slovenije svrstanih u "Region u fokusu".

Program su odabrali umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov i selektorka Anja Suša. Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu Bitefa dodeliće međunarodni žiri. Članovi su Artur Zonen (Holandija), Alja Predan (Slovenija), Ana Lenđel (Mađarska), srpski reditelj Nikola Zavišić i glumica Vladica Milosavljević.

Osnivač Bitefa - Grad Beograd izdvojio je za ovogodišnje izdanje 22 miliona dinara. Ministarstvo kulture dalo je 13 miliona, a Izvršno veće Vojvodine dva miliona, jer će se jedna predstava igrati i u Novom Sadu. To su "Krici i šaputanja" Andreja Šerbana u izvođenju Mađarskog pozorišta iz Kluža (Rumunija), 22. i 23. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Dolazak stranih predstava pomogli su, već tradicionalno, Jat i kulturni centri i ambasade Nemačke, Francuske, Švajcarske. Među učesnicima Bitefa biće neki od najznačajnijih pozorišnih autora iz sveta. Kako je u intervjuu Tanjugu istakla direktorka festivala Jelena Kajgo, to su zaista velika imena - od Fabra, preko Alena Platela, Hajnera Gebelsa, Franka Kastorfa do Šerbana".

U okviru "Regiona u fokusu" uz srpske učestvuju po dve predstave iz Hrvatske i Slovenije, a ta originalna ideja, kako je Tanjugu izjavio Jovan Ćirilov, rezulturala je najavom dolaska u Beograd rekordnog broja stranih gostiju - selektora i programera evropskih festivala.

Anja Suša objašnjava da "ono što Bitef čini internacionalnim jeste dvosmernost procesa - da informiše lokalnu zajednicu o kvalitetnim stranim predstavama, ali i da stvara platformu da ovdašnja produkcija bude vidljiva za evropski pozorišni svet".

Internacionalnost je i inače karakteristika savremenog teatra, kada se pogleda poreklo autora, članova ansambla i produkcije. Tako, na primer, slavni nemački autor Gebels učestvuje sa predstavom "Došao sam do kuće, ali nisam ušao" koju izvode Englezi u produkciji švajcarskog Teatra Vidi iz Lozane.

Na festivalu će sa svojom produkcijom nastupiti i Bitef teatar. Po konceptu i u koreografiji Snježane Abramović iz Zagreba, Bitef dens kompanija izvešće plesnu predstavu "Ako bismo svi malo utihnuli".

Domaću premijeru na Bitefu će imati novo delo našeg i svetskog umetnika iz Kanjiže Jožefa Nađa "Bez naziva", koje je rađeno po narudžbini za Praško kvadrijenale.

Festival će, kao i ranijih godina, ponuditi niz pratećih programa, a pažnju privlači izložba "Svi ekstremi Bitefa" u Muzeju pozorišne umetnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fabr: Vatra je izraz kreativnosti

Izvor: B92, 13.Sep.2011

Predstava ''Prometej Pejzaž II" kojom se večeras otvara 45. Bitef, bavi se problemom heroja danas i time šta ljudski rod čini sa čudesnom moći Prometejeve vatre, rekao je Tanjugu belgijski umetnik Jan Fabr..."Ovo nije prvi put da radim nešto na temu Prometeja", rekao je Fabr uoči generalne probe...

Nastavak na B92...

Bez kompromisa

Izvor: Danas, 13.Sep.2011

Jan Fabr, svetski proslavljen umetnik, otvorio je sinoć u Sava centru 45. Bitef predstavom „Prometej pejzaž II“, a u intervjuu za naš list najavio da će njegova dva rada biti prezentovana i na ovogodišnjem Oktobarskom salonu.

Nastavak na Danas...

Jan Fabr otvorio 45. Bitef

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2011

BEOGRAD -..Svestrani pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr otvorio je večeras u Centru "Sava " 45. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef...Mnogobrojna publika uživala je u spektakularnoj predstavi "Prometej Pejzaž II", za koju Fabr potpisuje koncept, režiju i scenografiju, a realizovana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jan Fabr otvorio 45. Bitef

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 01:05

BEOGRAD - Svestrani pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr otvorio je večeras u Centru "Sava" 45. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef...Obraćajući se publici u foajeu ispred velike dvorane Centra "Sava", Fabr je pročitao odlomke iz dnevnika koji je pisao u septembru 1984. godine,...

Nastavak na Blic...

Fabr otvorio 45. Bitef

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2011

Svestrani pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr otvorio je sinoć u Centru "Sava" 45. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef. Obraćajući se publici u foajeu ispred velike dvorane Centra "Sava", Fabr je pročitao odlomke iz dnevnika koji je pisao u septembru 1984. godine, kada je prvi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Fabr: Prometej je metafora samom sebi

Izvor: Glas javnosti, 14.Sep.2011

BEOGRAD - Predstava ''Prometej Pejzaž II" kojom je otvoren 45. Bitef, bavi se problemom heroja danas i time šta ljudski rod čini sa čudesnom moći Prometejeve vatre, rekao je belgijski umetnik Jan Fabr...Ovo nije prvi put da radim nešto na temu Prometeja, rekao je Fabr uoči generalne probe svoje...

Nastavak na Glas javnosti...

Otvoren 45. Bitef

Izvor: Šumadija Press, 14.Sep.2011

Svestrani pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr otvorio je sinoć u Centru "Sava " 45. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.