Bitef otvorio belgijski umetnik Jan Fabr

Izvor: Politika, 13.Sep.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitef otvorio belgijski umetnik Jan Fabr

Da Bitef i pored valjanih godina zrelosti ne prestaje da iznenađuje publiku potvrdilo je i sinoćnje otvaranje 45. izdanja festivala novih pozorišnih tendencija koji ove godine nosi i „vrući” podnaslov „... na usijanom limenom krovu”. Festival je neki minut posle 20 časova u holu „Sava centra” otvorio belgijski pozorišni umetnik Jan Fabr prisećajući se svog boravka u Beogradu davne 1984. godine kada je takođe bio gost Bitefa. A kada je na sceni „Sava centra” najavljen početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstave „Prometej pejzaž II” u produkciji trupe „Trublejn” za koju koncep, režiju i scenografiju potpisuje Fabr veći deo publike ostao je zatečen jer nije ni primetio sam čin otvaranja festivala.

„Pa to je Bitef” čuo se komentar mnogobrojnih posetilaca koji su došli da vide šta je to Jan Fabr ovoga puta imao da predstavi beogradkoj publici.

Novo ime 45. Bitefa je mlada pariska rediteljka Žizel Vjen čija će predstava „Izvinjavam se” ( „I Apologize”) biti izvedena večeras u 20 časova na sceni Pozorišta na Terazijama, kao druga premijera u zvaničnoj selekciji. Predstava traje 76 minuta i biće reprizirana i sutra uveče u istom terminu i scenskom prostoru.

U delu „Izvinjavam se” Žizel Vjen se sa svojim ansamblom bavi  omiljenom temom maštarija, i to kako erotskih, tako i umetničkih, u odnosu na stvarnost koja je okružuje, pokušavajući da pozorišnim sredstvima formuliše tu svoju potragu.

Žizel Vjen je francusko-austrijska koreografkinja, rediteljka i vizuelna umetnica. Studirala je prvo filozofiju, a zatim lutkarstvo. Kao studentkinja upoznala je i glumca Džonatana Kapdevijela, koji se od tada pojavljuje u svim njenim predstavama. Od 2004. godine koreografisala je i režirala u saradnji sa piscem Denisom Kuperom veliki broj ostvarenja, među njima i večerašnju predstavu „Izvinjavam se”.

Danas počinju i mnogobrojni prateći programi, među njima i Bitef polifonija, ka koju duhovito Jovan Ćirilov kaže da ima predstava koje su bolje od onih koje će publika gledati u zvaničnoj selekciji.

 B. G. T. 

objavljeno: 14.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.