Džozef S. Naj u Beogradu

Izvor: SEEcult.org, 10.Feb.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džozef S. Naj u Beogradu

Profesor Harvarda Džozef S. Naj, jedan od najuticajnijih savremenih političkih mislilaca, koji je najpoznatiji kao tvorac globalno uticajnog koncepta “meke moći”, gostovaće 11. februara u Beogradu na na panelu “Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje”.

Na tom skupu u 17 sati u hotelu “Metropol”, u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), najavljeni su bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski, dekan >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Flečer škole za pravo i diplomatiju Džejms Stavridis i predsednik Centra za novu američku bezbednost Ričard Fontejn, a moderator je Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Džozef S. Naj, istaknuti profesor na Harvardu univerzitetu i bivši dekan Kenedijeve škole za državnu upravu pri tom univerzitetu, saradnik je Američke akademije nauka i umetnosti, Američke akademije za diplomatiju i Britanske akademije. U nekoliko navrata je služio u različitim američkim vladama kao stručnjak za međunarodne odnose i bezbednost.

Pitanje međunarodnih odnosa Naj je analizirao u velikom broju knjiga koje su prevedene na sve veće svetske jezike i predstavljaju temeljni izraz modernog razumevanja međunarodnih odnosa, a među njima je i knjiga “Budućnost moći”, u izdanju Arhipelaga.

Povezujući u toj knjizi teorijske koncepte i utemeljene rasprave sa praktičnim političkim iskustvom, Naj na provokativan, analitičan i podsticajan način govori o strukturama moći u savremenom svetu, o vrstama moći - od vojne i ekonomske do meke i pametne moći, a naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK.

U knjizi “Budućnost moći”, kako je naveo Arhipelag, Naj odgovara na ključna pitanja savremene svetske politike: Zašto je savremeni svet ispunjen napetostima i prikrivenim ili dramatičnim sukobima? Kako nastaje moć? Ko je danas moćan? Da li su u našem vremenu države izgubile monopol na moć? Zašto se u savremenom svetu pojavljuju terorizam i odmetnute strukture moći? Da li je SAD dominantna sila ili sila koja sve vidljivije gubi dominaciju? Šta će biti s Kinom? Kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama?

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Na debati CIRSD: "Napolje NATO fašisti"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 02:40

Nekoliko mladića izazvalo je večeras incident na debati CIRSD o američkoj spoljnoj politici koju moderira Vuk Jeremić, skandirajući "Napolje NATO fašisti"...Kako javlja reporter Tanjuga, obezbeđenje je vrlo brzo izvelo mladiće iz sale...Nekoliko mladića koji su nosili majice Nove komunističke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.