Duh Mesopotamije u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 10.Okt.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duh Mesopotamije u Galeriji RTS-a

Večeras se završava "Šesta nedelja iračke kulture". Prethodna tri dana u Beogradu je predstavljeno kulturno i umetničko stvaralaštvp jedne od najstarijih civilzacija sveta. Imajući u vidu, ono što se dešava u toj bliskoistočnoj zemlji, Ambasada Iraka u Srbiji želi da pokaže da je država spremna da se bori protiv terorizma, zato je moto Manifestacije "Kulturom protiv terorizma".
U galeriji RTS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sinoć je otvorena izložba slika iračkog umetnika Abdulamer el-Malikija, koji je 2014. godine proglašen za najboljeg likovnog stvaraoca u toj zemlji.

Zvuke i ritmove Mesopotamije, šum talasa sa obala Tigra i Eufrata, šapat Šeherezade, sreću i radost Iračana, Beogradu je na kratko doneo umetnik koji bilo gde da ide - nosi svojih 40 prozora.
"Svaki prozor, kada otvorim, vidim jednu priču i za mene je svaki poseban. On nosi život iračke zajednice - život Bagdada onakav kakav jeste. On nosi u sebi ono tužno, i ono što je lepo, susret sa životom onakav kakav jeste i ono što on može da bude", kaže Abdulamer Al Maliki, umetnik i slikar.
Kultura je jedan od najvažnijih instrumenata ljudske komunikacije i ogledalo nacija, most koji ih spaja, oružje protiv varvarstva i sila mraka. Iz Galerije RTS-a, u svet je poslata poruka mira kroz muziku, film, reč, crtež, slike... a to dolazi iz duboko poštovanog i prijateljskog iračkog naroda.
"Želimo da Vas podsetimo da ovaj narod iz ove divne zemlje, kolevke civilizacije - danas pati. Njihova deca nemaju osmeh na licu, i nemaju detinjstvo kakvo zaslužuju", rekla je Aleksandra Jelisavac, pomoćnik generalnog direktora RTS-a.
Porukom mira i osudom nasilja, rata i zla, ambasador Iraka u Srbiji Falah Abdulsada otvorio je u izložbu, koja se kao i koncert umetnika Delšada Mohameda Saida, izložbe fotografija Safa Alvana odvija pod sloganom "Kulturom protiv terorizma".
"Ono što mi radimo je samo kamen temeljac između naše dve zemlje. To je osnova na kojoj buduće generacije treba da grade, održavaju te odnose i nastave dalje putem kojim smo mi krenuli, a to su put kulture i civilizacije", rekao je Falah Abdulhasan Abdulasada, ambasador Iraka u Srbiji.

Područja na kome su nastali prvo pismo (klinasto), prvi zakon (Hamurabijev), najstariji ep (o Gilgamešu), impozantni reljefi, skulpture, palate, nije prvi put izloženo pustošenju. Uništava se kulturna baština Sirije, Iraka i Palestine.
"Uveren sam da će pobediti pravda, ljudskost i čovečanstvo, i sve ono što je lepo i što vidimo na ovim slikama", rekao je Muhamed Nabhan, ambasador Palestine u Srbiji.
U Iraku su, u starim iračkim ruševinama pronađene tablice sa receptima, po kojima se pripremala hrana tokom verskih festivala i to su, rekoše nam, prvi kuvari na svetu. U Bagdadu postoji Društvo prijatelja Jugoslavije, koje su organizovali bivši studenti sa ovih prostora.
Šesta nedelja Iračke kulture biće svečano zatvorena danas u Jugoslovenskoj kinoteci. Biće prikazan film "Kretina" režisera Odeja Rašida.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.