Danas svečano otvaranje 74. Vukovog sabora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas svečano otvaranje 74. Vukovog sabora

LOZNICA - U Loznici će danas svečano biti otvorena najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji - 74. Vukov sabor.

Manifestaciju će u 20.00 časova u Domu kulture "Vuk Karadžić" u Loznici otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Prethodno će izložbom fotografija biti predstavljena kultura i istorija Grada Banjaluka, dok će na kraju programa Narodno pozorište Republike Srpske izvesti predstavu "Gospođa ministarka".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Manifestacija je počela 5. septembra međunarodnom naučnom konferencijom o spomeničkim kompleksima pod nazivom "Spomen mesta, istorija, sećanja", dok će završna svečanost Vukovog sabora biti održana 14. septemba na Saborištu u Tršiću, rodnom mestu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Planirano je da tokom manifestacije u Tršiću, Loznici, Banji Koviljači i Beogradu bude održano petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja.

Ovogodišnji saborski program biće u znaku obeležavanja 75. godina od izgradnje Spomen kuće Vuka Karadžića, kao i prvog Vukovog sabora, koji je održan 17. septembra 1933. godine.

U okviru manifestacije biće otvoren Muzej dosadašnjih Vukovih sabora sa osavremenjenom postavkom i predstavljena monografija o dosadašnjim saborima, koju je priredio Feliks Pašić iz Beograda.

Na dan završene svečanosti, 14. septembra, biće osveštana potpuno obnovljena Vukova Spomen kuća i okućnica, izveden program "Vukov školski čas", koji je pripremio Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, dok će saborsku besedu održati književnik Radovan Beli Marković.

Sabor se održava od 1933. godine i do sada nije održan samo u toku Drugog svetskog rata - 1941. i 1944. godine.

Ovogodišnji Vukov sabor organizovali su Grad Loznica, Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Vukova zadužbina iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar kulture otvara Vukov sabor

Izvor: RTS, 07.Sep.2008, 11:37

Sedmodnevni programi 74. Vukovog sabora, koje će otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, počinju sutra u Loznici. Direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici Dajana Đedović, koji sa gradom Loznica organizuje Sabor uz pomoć ministarstava...

Nastavak na RTS...

Bradić otvorio Dane Vukovog sabora

Izvor: Kurir, 09.Sep.2008, 01:37

LOZNICA, 8. septembra (Tanjug) - Ministar kulture Nebojša Bradić večeras je u Loznici otvorio Dane 74. Vukovog sabora, založivši se za afirmaciju kulture koja "potvrđuje i izražava identitet naroda kome pripada i povezuje ga sa kulturama sveta". Obaćajući se Lozničanima u prepunoj dvorani...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.