Bojani Andrić uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

Izvor: RTS, 28.Feb.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojani Andrić uručena nagrada Fondacije "Tanja Petrović"

U Skupštini grada Beograda, urednici emisije "Trezor" Radio-televizije Srbije Bojani Andrić uručena je nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2015. godinu. Nagradu dodeljuje Fondacija "Tanja Petrović". Specijalna plaketa posthumno je dodeljena Nebojši Popoviću.
U vremene instant medijskih sadržaja, u doba kiča i rijalitija, još postoje pojedinci koji posvećeno rade, koji vide >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dalje i šire i koji se ne predaju atmosferi ravnodušnosti i beznađa, stoji u obrazloženju nagrade.

Bojana Andrić i emisija "Trezor" čuvaju televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, uz informacije o autorima, svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata.
Emisija "Trezor" na programu RTS -a emituje se 15 godina.
"Nagada mi znači mnogo ali i velikom timu "trezoraca".Tokom ovih 15 godina prošlo je tridesetak ljudi, neko duže neko kraće. Dve osobe Vesna Došen i Vesna Ignjatović su tu od prvog dana zajedno samnom. To je trebalo izdržati. One sad odoše u penziju, mi još malo nastavljamo.Poruka svim mlađim genaracijama, je da istraju", kaže za RTS Bojana Andrić. 
Andrićeva je, zahvaljujući na nagradi, ukazala da se, nažalost, još ne nazire kraj onom za šta se "Trezor" zalaže 15 godina postojanja - da se formira Muzej televizije i u njemu čuvaju video i fono zapisi, koji su značajno nacionalno blago.
"Kompletan projekat Muzeja televizije stoji od 1993. godine u upravi RTS i Ministarstvu kulture", podsetila je Andrićeva.
Kako je naglasila ne može se sve zameniti Internetom i Jutjubom, jer "konkretni nosači zvuka i slike traže konkretne mašine za reprodukciju, a nema ih više, bacili su ih na đubrište".
Andrićeva je rekla i da je postojanje takvog muzeja potrebno i zbog dragocenih audio i video zapisa lokalnih televizija, koje su privatizovane, ili ugašene i pitanje je šta će biti sa tim dragocenim materijalom.
Tanja Petrović (1967-2013) bila je novinar, urednik i sekretar za kulturu grada Beograda.
Karijeru novinara započela je na Studiju B, zatim nastavila na Trećem kanalu RTS, a najduže se zadržala na Radiju B92, gde je radila kao urednica kulturnog programa.
Nakon 2000. godine bila je četiri godine gradski sekretar za kulturu, zatim urednica izdavačke kuće Samizdat B92, a od 2006. radila je u Politici kao urednik onlajn izdanja.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uručena nagrada "Tanja Petrović"

Izvor: Studio B, 28.Feb.2016

Nagrada "Tanja Petrović", koju istoimena fondaacija dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima uručena je danas urednici emisije "Trezor" Radiotelevizije (RTS) Srbije Bojani Andrić...Specijalna plaketa je, na svečanosti u Skupštini Beograda, uručena porodici filmskog...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.