Uručena nagrada Tanja Petrović

Izvor: Studio B, 28.Feb.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada "Tanja Petrović"

Nagrada "Tanja Petrović", koju istoimena fondaacija dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima uručena je danas urednici emisije "Trezor" Radiotelevizije (RTS) Srbije Bojani Andrić.

Specijalna plaketa je, na svečanosti u Skupštini Beograda, uručena porodici filmskog kritičara i urednika u redakciji za kulturu RTS Nebojše Popovića, koji je umro u oktobru prošle godine.

Andrić je, zahvaljujući na nagradi, ukazala da se, nažalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << još ne nazire kraj onom za šta se "Trezor" zalaže 15 godina postojanja - da se formira Muzej televizije i u njemu čuvaju video i fono zapisi, koji su značajno nacionalno blago. "Kompletan projekat Muzeja televizije stoji od 1993. godine u upravi RTS i Ministarstvu kulture", podsetila je Andrić. Kako je naglasila ne može se sve zameniti Internetom i Jutjubom, jer "konkretni nosači zvuka i slike traže konkretne mašine za reprodukciju, a nema ih više, bacili su ih na đubrište". Andrić je rekla i da je postojanje tekvog muzeja potrebno i zbog dragocenih audio i video zapisa lokalnih televizija, koje su privatizovane, ili ugašene i pitanje je šta će biti sa tim dragocenim materijalom.

U obrazloženju nagrade žiri je naveo da "u vremenu instant medijskih sadržaja, uspeha na brzinu, dominaciji estrade nad kulturom i umetnošću, u doba kiča i rialitija, još uvek postoje pojedinci koji odgovorno i posvećeno rade, koji vide i dalje i šire i koji se ne predaju atmosferi sveopšte ravnodušnosti i beznađa". "Njih ne viđamo na naslovnim stranama, retko i u drugim rubrikama, oni rade istrajno i tiho, posvećeno i profesionalno. Bojana Andrić, čuvajući televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, emisijom 'Trezor' predano i strasno, događaje i emisije stavlja u istorijski i kulturni kontekst", smatra žiri.

Tanja Petrović (1967-2013) bila je novinar, urednik i sekretar za kulturu grada Beograda. Karijeru novinara započela je na Studiju B, zatim nastavila na Trećem kanalu RTS, a najduže se zadržala na Radiju B92, gde je radila kao urednica kulturnog programa. Nakon 2000. godine bila je četiri godine gradski sekretar za kulturu, zatim urednica izdavačke kuće Samizdat B92, a od 2006 radila je u Politici kao urednik onlajn izdanja.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nagrada “Tanja Petrović” uručena Bojani Andrić

Izvor: Blic, 28.Feb.2016

Bojani Andrić, urednici emisije “Trezor” (RTS) juče u Skupštini grada uručena je nagrada “Tanja Petrović” koju istoimena Fondacija dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima...“U vremene instant medijskih sadržaja, u doba kiča i rijalitija, još postoje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.