Izvor: Danas, 14.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena bez horoskopa Ane Radmilović

Beograd - Posle (auto)biografske knjige sećanja na oca, glumačku legendu Zorana Radmilovića, pseudodokumentarističkog romana sa kosovskom tematikom, novinarka i pisac Ana Radmilović nedavno je u Laguni objavila novi naslov "Žena bez horoskopa", u kom se bavi gradskom tematikom i ljudima sa margine.

To je priča o dve porodice koje povezuje okolnost da su im deca, dva mladića sa beogradskog asfalta, u istoj zatvorskoj ćeliji u kojoj se prepliću teške životne sudbine, osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << krivice, savest, želja za bekstvom u drugačiji, lepši život, potraga za ljubavlju... Ova, prema rečima kritičara, "potresna savremena drama o likovima lišenim sudbine" nosi duh života sa ulice kakav poznajemo iz dela Aleksandra Popovića, jednog od najvećih srpskih dramskih pisaca, koji je decenijama privlačio publiku u pozorišta i držao je "prikovanu" pred TV ekranima. Scenična, sugestivna "Žena bez horoskopa" je zapravo retro varijanta, filmskim jezikom rečeno, "crnog talasa".

- Ne znam zašto sam odabrala baš ovaj milje. Verovatno je to posledica postkosovskog sindroma, jer sam na Kosovu neko vreme duže živela i na njemu provodim dosta vremena. Ideja mi je bila da radnja bude svedena, filmski kratka i da događaji i postupci objašnjavaju likove, a ne da ih ja opisujem. Zato u ovom romanu nisu važni zapleti i raspleti, nego atmosfera - kaže za Danas Ana Radmilović.

Odrasla je na Vračaru i u Cavtatu. Završila je Dvanaestu beogradsku gimnaziju i studije glume u Novom Sadu, ali se opredelila za novinarstvo i pisanje. Radila je u više redakcija, trenutno je novinarka Balkan magazina. Živi u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.