Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Apr.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Nemačka očekuje sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma, rekao je  ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, pred posetu Srbiji, 28. aprila.

"Ti preduslovi su od početka pristupnih pregovora poznati i nisu se od tada menjali", precizira ministar, uz napomenu da je svestan da je to dug i težak proces.

On je dodao da o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Srbije kao preduslovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << za prijem Beograda u članstvo EU, nemačka vlada nije govorila.

"Nemačka se zbog toga zalaže za otvaranje poglavlja 35 o sveobuhvatnoj normalizaciji na početku pregovora - čim obaveze iz sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova budu u potpunosti primenjene", kaže Štajnmajer.

"Ali, upravo dugi i teški zadaci moraju biti blagovremeno započeti i ne bi trebalo da se čuvaju za kraj", uveren je Štajnmajer.

On je naglasio da u Beograd dolazi s porukom da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

PRITISAK: Merkelova šalje nove uslove Srbiji

Izvor: Kurir, 27.Apr.2015, 07:46

Frank Valter Štajnmajer poručio da Nemačka i partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku obavezujućeg sporazuma..BEOGRAD - Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer doneće premijeru Aleksandru Vučiću, vicepremijeru Ivici Dačiću i predsedniku Srbije Tomislavu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.