Izvor: Danas, 27.Mar.2015, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica bez Srpske liste

Priština, Beograd - Kosovski premijer Isa Mustafa trebalo bi da danas pred Skupštinom Kosova objasni "ustavnu odgovornost vlade u vezi sa osnivanjem Specijalnog suda za zločine", potvrđeno je juče našem listu u kosovskom parlamentu, gde na osnovu interpelacije poslanika Pokreta Samoopredeljenje danas očekuju najavljenu trosatnu skupštinsku raspravu.

Skupština Kosova trebalo bi da se posle rasprave i izjasni o politici vlade u vezi sa specijalnim sudom za zločine na KiM, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o čemu je juče u Prištini sa kosovskim zvaničnicima razgovarala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Ona je izjavila da očekuje da će u kosovskom parlamentu postojati većina za donošenje zakona o specijalnom sudu.

U Skupštini Kosova kažu da današnja interpelacija nema veze sa raspravom o ustavnim amandmanima, čije je usvajanje neophodno za donošenje zakona o specijalnom sudu, a koje je Vlada Kosova pre desetak dana uputila parlamentu. Oni još nisu stavljeni na skupštinski dnevni red, a čeka se i na Nacrt zakona, koji se najavljuje nedeljama unazad.

Isa Mustafa je juče na manifestaciji "Nedelja žene" izjavio da će se "specijalni sud baviti samo slučajevima koji su navedeni u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija". Mustafa tvrdi da nema informacije da će u njegovom delokrugu biti i seksualno nasilje nad ženama, što zagovara članica njegovog kabineta Edita Tahiri.

On je rekao da su "kosovski Srbi ostali negde između Prištine i Beograda i da tako ne mogu da ostvaruju svoja prava", te da očekuje da će se Srpska lista brzo vratiti u Skupštinu i Vladu Kosova. Priština, tvrdi Mustafa, ne brani Srpskoj listi da se konsultuje sa Beogradom, a njeni predstavnici su članovi Vlade Kosova i u kojoj treba da rešavaju kosovske probleme".

Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova, negira za Danas spekulacije da su poslanici Srpske liste planirali juče da se vrate u kosovski parlament zbog izbora sudije Ustavnog suda Kosova. Stojanović je pred jučerašnji susret sa Federikom Mogerini izjavio za naš list da se Srpska ni danas neće vratiti u Skupštinu Kosova, iako je na dnevnom redu rasprava o specijalnom sudu za zločine na KiM. On je najavio da će predstavnici Srpske liste sa Mogerinijevom razgovarati pre svega o formiranju zajednice srpskih opština.

Telefoniranje i kontakti

Veče uoči jučerašnje posete Federike Mogerini Prištini Isa Mustafa je preko telefona razgovarao sa srpskim "kolegom" Aleksandrom Vučićem, javljaju beogradski i prištinski mediji. Kao tema razgovora navodi se položaj Srba na KiM. Mogerini je, kako prenose mediji, juče u Prištini izjavila da je pozitivna činjenica što Vučić i Mustafa imaju direktne kontakte. Na pitanje novinara da li će EU usloviti Srbiju da na kraju dijaloga prizna Kosovo, Mogerini je odgovorila da će, kada dođe do te tačke, biti više političkih uslova, kao i da je princip Unije da zemlje što više sarađuju između sebe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Specijalni sud je zakonska obaveza kosovskih vlasti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Mar.2015

Poslanici Skupštine Kosova na sednici o Specijalnom sudu, nisu usvojili preporuke pokreta Samoopredeljenja, na osnovu kojih se zahteva prekid rada institucija na formiranju Specijalnog suda, kao i pokretanje inicijative za izradu zakonskog okvira za formiranje domaćih, pravosudnih organa za ratne zločine...U...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.