Izvor: RuskaRec.ru, 30.Maj.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD osnivaju novu obaveštajnu jedinicu za Balkan i istočnu Evropu

Kako saznaje RT, Pentagon osniva novu službu tehničke podrške obaveštajnom radu za snage SAD na Balkanu i u istočnoj Evropi. Jedinica će funkcionisati na teritoriji Nemačke, Italije  i Kosova. Stručnjaci će se baviti organizacijom obaveštajnih i kontraobaveštajnih operacija u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, baltičkim zemljama i na Kosovu.
„Izvestija“: Kako se na Balkanu realizuje plan „Velika Albanija“
Nova obaveštajna grupa će se nalaziti, između ostalog, i >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << na teritoriji vojne baze Bondstil na Kosovu. Tamo se nalazi Multinacionalna operativna formacija „Istok” pod komandom Sjedinjenih Država, deo međunarodnih snaga NATO-a.
„Kompanija-vršilac radova će pružati usluge tehničke podrške obaveštajnom radu, ispunjavajući zadatke obaveštajne uprave Kopnenih snaga SAD u Evropi na teritoriji Nemačke i Kosova”, navodi se u ugovoru koji je objavljen na sajtu za državne nabavke SAD.
Obaveštajna grupa se osniva sa ciljem „proširenja operacija i podrške grupi zaštite snaga u Nemačkoj i Italiji i za vršenje vanrednih operacija na Balkanu”. Prema američkom zakonodavstvu, vanredne operacije inicira ministar odbrane SAD Džejms Metis u slučaju da je potreban vojni odgovor na poteze neprijatelja, piše RT.
Rusija nije "treća strana" na Balkanu
„Navedena aktivnost će biti realizovana u nizu zemalja, uključujući mesta stalnog razameštanja u Centralnoj Evropi (Nemačka i Italija), potencijalna mesta za stalno razmeštanje u Istočnoj Evropi (Bugarska, Rumunija i Poljska), kao i mesta za provođenje vanrednih operacija, uključujući balkanski region i druge rejone”, navodi se u dokumentu.
Jedinicu će činiti stručnjaci u sferi obaveštajnog rada, eksperti za sajber-bezbednost, stručnjaci za poligraf, analitičari i inženjeri.
Prema dokumentu, grupa za tehničku podršku obaveštajnom radu biće prebačena u Evropu u junu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.