Priština preti privremenim merama opštinama sa severa

Izvor: RTS, 28.Feb.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština preti privremenim merama opštinama sa severa

Kosovska vlada upozorila je zvaničnike opština sa srpskom većinom na severu Kosova da im u nedelju ističe rok za usvajanje budžeta i da će ukoliko to ne učine, pokrenuti vanredne mere. Srbi sa severa poručuju da su predloge budžeta već usvojili i dostavili ih Prištini. Ocenjuju da su upozorenja zapravo pokušaj destabilizacije političkih procesa na Kosovu kao i briselskog dijaloga.
Dva puta su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbornici skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica usvajali predlog budžeta za ovu godinu. Drugi put sa primedbama koje su stigle iz ministarstva finansija u Prištini.

Predsednica Skupštine Severna Kosovska Mitrovica Ksenija Božović rekla je da što se tiče zakonskih rokova da su ih oni ispoštovali.
"Očigledno je da i taj budžet mora da bude političko rešenje i da se postavi na nešto viši nivo i da se dostavi skupštini na razmatranje", rekla je Božovićeva.
U Prištini ponovo traže da predlozi budžeta četiri severne opštine sadrže i stavke o finansiranju određenih nadležnosti, kao što su obrazovanje i zdravstvo.
Upozorenje Prištine je da ukoliko se predlozi budžeta ne usklade sa preporukama ministarstva finansija, mogu da uslede vanredne mere, koje uključuju i organizovanje novih lokalnih izbora.
Dopis opštinama stigao je iz ministarstva za lokalnu samoupravu, čiji je ministar, sa ostalima srpskim predstavnicima zamrzao učešće u kosovskim institucijama, zbog odluke premijera da smeni ministra Aleksandra Jablanovića.
Ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić rekao je da se ovakva poruka doživljava kod građana kao jedna pretnja, provokacija u situaciji koja je sada izuzetno složena.
Obrazovanje i zdravstvo su oblasti u kojima ingerencije treba da ima buduća Zajednica srpskih opština. Njeno formiranje još nije na dnevnom redu briselskog dijaloga. Stoga iz Liste Srpska poručuju, da upozorenje iz Prištine može da destabilizuje političke procese na Kosovu i Briselski dijalog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.