Preobraženje Gospodnje svečano proslavljeno na KiM (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 21.Avg.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preobraženje Gospodnje svečano proslavljeno na KiM (VIDEO)

Praznik Peobraženja Gospodnjeg proslavljen je svečano i na Kosovu i Metohiji, odakle donosimo izveštaj iz jednog od dva katakombna hrama koliko ih ERP u egzilu ovde ima od progona 2010.




Živa je i vatrena nada da će po milosti Božijoj doživeti preobraženje svog uma i svojih srca svi drugi iz stada Hristovog, danas prevareni prividnim "statusom" SPC klira obučenog u velelepne mantije dok služe u vekovnim srpskim svetinjama, kako bi uvideli da >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << su u zabludi te se vratili stadu sa čijeg spasonosnog puta su ih vukovi u jagnjećoj koži po mraku oteli prognavši njihovog pastira, episkopa Artemija.

Sa tom nadom i molitvom za spas izgubljenih Hristovih jaganjaca, verni narod Eparhije raško - prizrenske u egzilu, okupio se u kat. hramu posvećenom Svetom Savi, u Žerovnici kod Zvečana, gde je složno uznosio molitve na Liturgiji koju je povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg služio jeromonah Evtimije, nastojatelj ovog hrama, a njemu prisluživao jerej Igor (Dančetović) sa narodom vernim pravoslavlju.

  POGLEDAJTE VIDEO:  📽


Naravno, praznik je proslavljen i u uzurpiranim hramovima Srpske pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji ali se ne može reći da oni koji u njima služe to čine svečano jer je nemoguće odreći se svetinje a istovremeno je poštovati. Njen status, kanoni, osećaj pripadnosti veri pravoslavnoj i vernost Bogu, narodu i državi, ne postoje više. Saznanje jeste bolno ali i neophodno.

Oni koji se u tim građevinama nalaze ne služe niti veruje u načela i predanje koje su Srbi vekovima sledili. Njihovi su ciljevi ovozemaljski, službe oskrabvljene novotarijama, savest opterećena služenjem ljudima i to nimalo dobronamernim. Svakodnevno smo svedoci da se vera pravoslavna na Kosovu i Metohiji koristi kao paravan za mnoge antinacionalne i prljave poslove uzurpatora crkvene vlasti. Upravo zbog toga proslavljanje praznika u katakombnim hramovima, po tipiku koje nam je Sveti Sava predao, ma u kako skromno ruho odeveno, uistinu je nebeski svečano.


   
Preobraženje u Žerovnici    
Verno stado Hristovo i ovom prilikom se okupilo da uznese molitve Bogu i primi blagoslov Svevišnjeg kome pokazuju vernost hrabro istrajavajući u Istini pod bezakonjem koje se nad Eparhijom raško - prizrenskom sprovodi. Da bi bili "prave vere ali i pravoga života", kako nastojatelj ovog hrama, protosinđel Evtimije često napominje da je neophodno, vernici se okupljaju u skromoj bogomolji podsećajući se tako da ništa na ovom svetu neće opstati do zadnjega dana osim reči Hristovih a kako je i Sam najavio:  "Nebo i zemlja će proći, ali riječi moje neće proći." te da je jedino Jevanđelje put koji treba slediti.

U svojoj prazničnoj besedi protisnđel Evtimije je, između ostalog, rekao i da je do Preobraženja Gospod činio mnogo čudesa, otvarao oči slepima, oživljavao mrtve, lečio bolesne "ali ovoga puta On je pokazao prirodu božansku, ne moć božansku".

  POGLEDAJTE VIDEO:  📽


Od ne malog broja naroda koji je prisustvovaoLiturgiji, veći de njih se pričestio svetim i božanstvenim Hristovim Tajnama.

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju
http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.