Pokušaj sprečavanja povratka Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pokušaj sprečavanja povratka Srba"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocenila je danas da je odluka Osnovnog suda u Peći da raspiše poternice za 14 Srba, tereteći ih za ratne zločine 1999. godine, još jedan u nizu pokušaja opstrukcije povratka proteranih Srba, koji su zapravo najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji.

"Nije slučajno što su poternice raspisane za članovima porodica koje su se zvanično prijavile za povratak u Metohiju. Srbi u Metohiji, koji su kontinuirano na meti fizičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napada ekstremista, ovako postaju i žrtve institucionalnog nasilja i poručuje im se da nisu dobrodošli i da za njih nema povratka", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Iz te institucije je ocenjeno i da privremene pokrajinske institucije, koje bi trebalo da dele pravdu, na ovaj način postaju saučesnici u "brutalnom etničkom čišćenju koje je u bliskoj prošlosti u nekoliko talasa počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji".

"Pravosuđe u Metohiji bi, umesto što goni nevine ljude, trebalo da se najzad pozabavi pronalaženjem odgovornih za ubistvo srpske dece u Goraždevcu i druge gnusne zločine čiji počinioci, ne samo da uživaju na slobodi, već nastavljaju da sprovode kampanju nasilja i zastrašivanja Srba", dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da Vlada Srbije podržava kažnjavanje ratnih zločinaca i personalizovanje odgovornosti, ali da taj proces ima smisla samo ako se odvija pred politički neinstruisanim pravosuđem, gde se ljudima ne presuđuje i pre nego što su optuženi.

"Srbija ovaj i slične postupke shvata kao sračunati pokušaj destabilizacije prilika u regionu, i neće se povesti za ovakvim primerom. Vlada Srbije će još jednom pokazati da je politički najodgovornija vlada u regionu, a one koji žele da ponovo raspale plamen omraza i nasilja upozorava da se ne upuštaju u tu opasnu igru", navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.