„Park mira” za sada ostaje na ibarskom mostu

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Park mira” za sada ostaje na ibarskom mostu

Prištinska delegacija htela da napusti sastanak, jer je zahtevala da gradonačelnici sa severa KiM sede u njenom sastavu, pa je onda pronađen okrugli sto

Posle jučerašnjih razgovora u Briselu predstavnici Beograda i Prištine izneli su na prvi pogled oprečne izjave o rezultatima dijaloga, ali je izgleda suština u tome da će „Park mira” na mostu koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu ipak imati ograničen rok trajanja.

Direktor vladine Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je posle sastanka da je postignut dogovor da „Park mira” u Kosovskoj Mitrovici ne bude uklonjen, dok je prema navodima Bete, šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla da je postignut dogovor o postepenom uklanjanju prepreka i barikada na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Međutim, kako je pojasnio Đurić, dogovoreno je da narednih nedelja stručnjaci EU vizuelno procene stanje na mostu i da se narednih nedelja stanje neće menjati, dok ne bude usaglašeno konačno rešenje.

Tahiri je bila nešto preciznija, pa je rekla da će radna tela Prištine, Beograda i EU do septembra dati konačnu ocenu, a potom i rokove da se sve što je dogovoreno i sprovede.

Celu situaciju sa interpretacijom razgovora i sam Đurić, na čiju se izjavu čekalo gotovo sat vremena posle Tahirijeve, prokomentarisao je rečima da se sudeći po izjavama (šefice kosovske delegacije) Edite Tahiri ima utisak kao da smo učestvovali u potpuno različitim susretima.

Đurić je rekao da je dogovoreno da se svi akteri pozovu na uzdržanost, ocenivši da je to dobra vest za sve građane Mitrovice i Kosova i Metohije i da je važno da se toga svi pridržavaju. „Naročito je važno da se ekstremni politički krugovi u Prištini uzdržavaju od bilo kakvih ekstremnih izjava”, rekao je Đurić novinarima posle sastanka.

Kako prenosi Beta, on je kazao da će srpska strana i sa budućom vladom u Prištini razgovarati o tome kako da se uredi prostor oko mosta u Mitrovici.

Šef delegacije Srbije je objasnio da je juče, za razliku od prošlog sastanka, bila mnogo povoljnija atmosfera, ali je ipak preneo da je u jednom momentu prištinska delegacija htela da napusti sastanak, jer je zahtevala da prisutni gradonačelnici sa severa KiM sede u sastavu tima Kosova.

Đurić je rekao da je rešenje nađeno tako što su svi seli za okrugli sto.

Tahiri je posle razgovora sa srpskom delegacijom novinarima rekla da su se dve strane dogovorile da se na osnovu evropskih standarda i kosovskog zakona omogući potpuna sloboda kretanja ljudi i vozila preko mosta na Ibru koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Ona je, takođe, istakla da će radna tela Prištine, Beograda i EU do septembra dati konačnu ocenu, a potom i rokove da se sve što je dogovoreno i sprovede.

Prištinska strana je tokom jučerašnjih razgovora uspela da ostvari cilj s kojim je i krenula u Brisel. Tahiri je tokom pauze u razgovorima za Radio slobodna Evropa rekla da će razgovori biti nastavljeni i u popodnevnim satima kako bi se postigao sporazum koji bi stavio u funkciju most nad Ibrom i omogućio slobodno kretanje za pešake i automobile.

„Do sada se razgovaralo o razlozima destabilizacije situacije, dakle o onome što se desilo, a onda smo se okrenuli rešenjima u okviru kojih se predviđa konkretan plan kome će EU dati svoj doprinos za rešavanje problema u skladu sa zakonima Kosova”, kazala je Tahiri.

Prištinska štampa je izvestila da su na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton u Brisel pozvani i predsednici dveju opština, južne i severne Mitrovice, kao i predstavnici kosovskog ministarstva životne okoline i prostornog planiranja, ministarstva za lokalnu samoupravu i ministarstva unutrašnjih poslova.

B. Mitrinović

objavljeno: 22.07.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đurić: Park mira "sigurnosni mehur" i garant bezbednosti

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 17:18

Beograd - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Park mira na mostu u Kosovskoj Mitrovici "sigurnosni mehur" i garant bezbednosti za Srbe u tom gradu i da treba da bude simbol mira i mesto gde će se smirivati i prevazilaziti tenzije...- I Edita Tahiri, koja je toliko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.