Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLAŠE SE BLOKADE U UN Aktivisti sa Kosova pozivaju na proteste protiv Jeremićeve kandidature

Aktivisti sa Kosova pozvali su ljude da dođu na protest protiv kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Kao razlog za protest, zakazan za subotu, navode da bi Jeremić, ukoliko bi zauzeo mesto Ban ki-muna, blokirao članstvo Kosova u toj organizaciji u narednih deset godina.

- Najveći anti albanski političar, bivši srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ima šansu da zameni Ban ki-muna. Ukoliko se to desi, Kosovo će izgubiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šansu da postane članica UN - navela je u izjavi za medije organizator protesta Jeta Beriša, dodajući da su sve političke partije pružile podršku ovoj inicijativi i najavljujući da ovo neće biti jedini protest takve vrste.

Inače, narednog ponedeljka, na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku održaće se treći krug glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, posle čega će biti poznato ko su favoriti za tu funkciju, ko će de fakto ispasti iz trke, ali i kako će se plasirati srpski kandidat i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Za četiri dana u Savetu bezbednosti moći će da se glasa, osim za Jeremića iz Srbije, za Antonija Gutjereša iz Portugala, Suzan Malkore iz Argentine i Helen Klark iz Novog Zelanda, za Slovenca Danila Tirka.

U trci će biti i Irina Bokova iz Bugarske, ali i Makedonac Srđan Kerim, Kristina Figuereš iz Kostarike, Natalija German iz Moldavije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Iako Jeremić ima realnu šansu da uđe u takozvani “fajnal for”, izbor za prvog čoveka “svetske vlade” neće biti nimalo lak, imajući u vidu da se prepliću politički interesi velikih sila, kao i istorijske okolnosti preko kojih nije lako preći.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Prištini zakazani protesti protiv Jeremića

Izvor: B92, 26.Avg.2016, 10:56

Priština -- Dva odvojena protestna okupljanja zakazana su u Prištini protiv kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, piše "Danas"...Protesti su zakazani uz obrazloženje da bi, ukoliko bi Jeremić došao na tu funkciju, prijem Kosova u UN bio blokiran narednih 10 godina...Prvi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.