Odbacili zahtev jer je - na ćirilici!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2015, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbacili zahtev jer je - na ćirilici!

Kosovske vlasti opet krše pravo na srpski jezik i pismo koje je Priština garantovala zakonom. Poslanica Samoopredeljenja i predsednica Komisije za zakonodavstvo kosovske Skupštine Aljbuljene Hadžiju odbacila je predlog za članove Saveta za besplatnu pravnu pomoć jer je napisan - na ćirilici. Kako "Vesti" saznaju, Hadžiju je rekla da upotreba ćirilice nije po zakonu i tražila pravno tumačenje, iako kosovski Zakon o upotrebi jezika kaže da su albanski i srpski i njihovi alfabeti službeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jezici i da imaju ravnopravan status u kosovskim institucijama. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, čije je ministarstvo podnelo sporni zahtev, traži da se Hadžiju izvini Srbima.

- Neću tražiti da zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika podnese ostavku, već je u duhu tolerancije pozivam da se izvini srpskom narodu - kaže Jevtić i dodaje da je apsurd da predsednica Komisije za zakonodavstvo nije upoznata sa Zakonom o upotrebi jezika.

On kaže da nije prvi put da članovi pokreta Samopredeljenje ugrožavaju Srbe.

- Srpske poslanike nedavno su i fizički napale pristalice te opozicione stranke, a u samom parlamentu su se čule nimalo prijatne reči o Srbima. Ima li kraja tome i hoće li se pojedinci osloboditi politike sukobljavanja i konfrontacije - pita Jevtić.

* "Ništa se ne menja, nastavljen teror nad Srbima na Kosovu"

* "Kosovo se nalazi pred totalnom izolacijom"

* MSP: Učinićemo sve da sprečimo članstvo Kosova u Unesko
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.