Neutralni prema kosovskom pitanju

Izvor: Akter, 16.Sep.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neutralni prema kosovskom pitanju

Šef delegacije Saveta Evrope (SE) Danil Hošabo preneo je danas direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da ta organizacija ima neutralan stav prema kosovskom pitanju

On je izrazio očekivanje da će primena Briselskog sporazuma dovesti do razumevanja i kreiranja pozitivne atomsfere među stanovnicima Kosova

Hošabo je naveo da se SE, iako nije direktno uključen u proces dijaloga, trudi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da svoj doprinos kroz programe saradnje u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Savet Evrope, dodao je on, ima posebno važnu ulogu u očuvanju i zaštiti kulturne baštine.

Đurić je upoznao delegaciju o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o aktivnostima Vlade Srbije na primeni briselskih dogovora, saopštila je Kancelarija.

Deo mandata Kancelarije je da pomogne Vladi Srbije u postupku evrointegracija u delu koji se odnosi na Poglavlje 35, čije je skoro otvaranje od izuzetnog značaja za evropski put Srbije, dodao je Đurić.

Đurić je sagovornicima ukazao da će učešćem predstavnika Srpske liste u pokrajinskoj vladi biti ostvaren značajan pomak, kako u normalizaciji odnosa na Kosovu i Metohiji, tako i u jačanju srpske zajednice, i da je u tom smeru od velike važnosti i formiranje Zajednice srpskih opština.

Đurić je delegaciji SE predstavio i aktivnosti kosovske Agencije za privatizaciju, koje ugrožavaju vlasnička prava i interese srpske zajednice, nelegalnom likvidacijom i privatizacijom srpksih privrednih subjekata.

Poseban problem u pogledu uspostavljanja načela vladavine prava, prema Đurićevim rečima, su i sve učestalije aktivnosti Euleksa, koje predstavljaju dodatni pritisak na srpski narod, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.