Nemački poslanik: Nema razlike između Krima i Kosova

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački poslanik: Nema razlike između Krima i Kosova

Poslanik nemačkog parlamenta Aleksandar Neu izjavio je da ne vidi nikakvu razliku između pitanja samoproglašenog Kosova i Krima i naglasio da se prisajedinjenje Krima Rusiji može smatrati kršenjem Povelje UN samo ukoliko se ignorišu događaji iz devedesetih godina prošlog veka prvenstveno u bivšoj Jugoslaviji.

"Ukoliko se prisetimo otcepljenja Slovenije, Hrvatske i BiH od SFRJ i međunarodnog priznanja tih zemalja, zatim priznanja Kosova, onda moramo priznati da pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samoopredeljenje ima prednost nad principom teritorijalnog integriteta. Isto se može reći i za Sudan i Južni Sudan. U svim ovim slučajevima, Zapad je umanjio značaj tačaka Povelje UN o teritorijalnom integritetu i time su stvoreni presedani", naveo je Neu.

Neu, koji je poslanik iz stranke levog centra Linke, ističe da je Rusija, kada je reč o Krimu, samo iskoristila te presedane za svoje interese.

Neu kaže da bi poslanicima iz evropskih zemalja trebalo omogućiti da posete svaki region u Evropi i svetu, uz odborenje regionalnih vlasti.

"Pitanje Krima još nije zatvoreno, kao ni srpske pokrajine Kosovo. O ta dva pitanja treba uporedo razgovarati. Mislim da treba da održimo diskusije o Krimu, kao što smo to radili i o Kosovu", naglasio je Neu.

On smatra da poslanici nemačkog parlamenta treba slobodno da posete Krimsko poluostrvo kao što su to učinile njihove kolege iz Francuske, te da je mogućnost odlaska u sličnu posetu prihvatljivije za Linke nego za ostale partije u Bundestagu.

Ukoliko bi poslanici nemačkog parlamenta doneli odluku da slede primer francuskih kolega i posete Krim, to neće dati nikakav doprinos u prevazilaženju nesuglasica Rusije i Zapada, rekla je danas portparol nemačke Vlade Kristijana Virc.

"Sumnjam da će, pod trenutnim okolnostima, takav korak dati neki doprinos smirivanju sukoba", istakla je ona, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njenim rečima, prema svim međunarodnim zakonima, Krim je u sastavu Ukrajine i niko u posetu tom poluostrvu ne može otići bez prethodnih konsultacija sa vlastima u Kijevu.

Nemačka opoziciona stranka "Levica" ranije je saopštila da bi poslanici iz te partije mogli uskoro posetiti Krim, ali ne sada jer je letnja pauza, pa ih je većina na odmoru.

Poslanici francuskog parlamenta posetili su 23. i 24. jula Krim i savezni grad Sevastopolj, gde su se sreli sa političkim rukovodstvom, a na Jalti su razgovarali sa građanima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.