Nastavlja se progon ostarelog o. Kirila

Izvor: KMnovine.com, 01.Dec.2015, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se progon ostarelog o. Kirila

U prvoj polovini meseca novembra održani su tradicionalni Zavičajni susreti pisaca Kosovskog Pomoravlja 2015, u Pasjanu, maloj srbskoj opštini nadomak Gnjilana.



Na dan Svetog kralja Milutina, 12.11.2015.g.  u Domu kulture u Pasjanu održano je  „Književno veče“ sa velikim brojem učesnika. U toku Književne večeri obavljena je i promocija časopisa „Literarni otisak“ kojom prilikom je uzelo učešće više pisaca iz celog Kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Pomoravlja i koje su svoje, mahom rodoljubive, strofe čitali sami književni stvaraoci iz ovog dela Kosova.



Specijalni gost Zavičajnih susreta bio je pesnik iz Metohije Miloje Dončić. Poseban omaž održan je nedavno preminulom pesniku i profesoru iz ovog kraja Slobodanu Kostiću. Među učesnicima bio je i o. Kirilo koji je blagoslovio skup i čiju besedu možete pročitati u nastavku teksta.


BESEDA
BOG I ČOVEK
Bog je najbliži svakome čoveku bliži od vahduha što diše, i koji ga obavija. Čovek se nalazi u Božijem naručju kao Njegovo najmilije stvorenje. Bog više voli čoveka, nego što on voli samoga sebe.



Zato sve što čovek radi, to delo treba da prati postojana i neprekidna umnosrdačna molitva i to i kada putuje, kada hoda, kada sedi i kada leži, a pogotovu kada bilo šta radi.



O čoveče! Ustani što spavaš i vaskrsni iz mrtvih i obasjaće te Hristos. Moli se Gospodu Hristu Spasitelju, jer samo tada duhovi zla u podnebesju ne mogu da te napadnu i zlostavljaju. Čoveka koji se moli Bogu, đavoli ne mogu i ne smeju da napadnu jer čovek koji se moli Bogu on je sa Njim, a kada je on sa Bogom niko ne sme da ga napadne, ni puk neprijatelja vidljivih i nevidljivih.



Ono što duhovnik – duhovni otac blagoslovi čoveku, on to treba da izvrši bez odlaganja i bez rasuđivanja. Poslušanje duhovniku sadrži u sebi Božiji blagoslov i Gospod Isus Hristos sprema poslušniku venac uspeha u svakom trenutku. Ali da bi se razvijao unutrašnji čovek, duša njegova, da bi se umirile strasti, da bi se čovek smirio i da bi mogao da pretrpi sve muke i nevolje i iskušenja on treba verom da usadi Boga u srce svoje i da se neprestano moli Bogu:

„GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ ME I SPASI“.
Kada čovek neprestano izgovara molitvu ustima tada će se um njegov naviknuti da je izgovara unutrašnjom rečju. Um će zatim spustiti molitvu u srce, a zatim dolazi sozercanje. To znači da se um silom zadržava u srce čist bez oblika, obraćajući pažnju samo na kružno kretanje molitve unutar srca čist kroz udisanje i izdisanje. Um se očišćuje blagodaću Božijom kroz molitvu, i sav se rasplamsava sećanjem na Boga (ime Njegovo) i na ljubav Spasitelja Hrista. Tako se treba revnosno potruditi u ovom tajnom Božanstvenom delanju i tada će se duša čovekova nalaziti u raju i pre nego što napusti telo.


Hrišćanin (a pogotovu monah) koji nije naučio molitvu nije hrišćanin (monah). Čitanje Svetoga pisma i dela Svetih otaca prosvetljuje um  i pomaže molitvi da se rasplamsa i utvrdi, a takođe i telesni trud, koji vodi čoveka ka smirenju.


Kada se čovek navikne da svakome kaže: „Blagoslovi“ i „Oprosti“ i u svemu prekoreva samoga sebe i ne traži svoju pravdu i svoje pravo, i svoju volju ubrzo će okusiti  sladak plod  smirenja i blagodati Božije.



Potrebno je da čovek u svemu bude uvek trpeljiv sa smirenjem bez roptanja. Na taj način čovek će sa ljubavlju, prostotom, krotošću i bez mnogo razmišljanja i razmetanja i zamlaćivanja dostići cilj života – spasenje.



Ne treba se ni za šta previše uzbuđivati ni sekirati ni tugovati. Bilo šta da se desi u životu, dopuštenje je Božije na spasenje čovekovo.



A ono što je osnovno i najvažnije što čovek uvek treba da zna i da tvori jeste da se neprestano i usrdno moli Bogu.

Gospode Isuse Hriste, Spasitelju naš, Ti sve vidiš i sve znaš i sve što je dobro možeš: pomozi mi, jer sam nemoćan, pomiluj me i spasi me, da bude volja Tvoja.


Tebi Gospode Isuse Hriste slava i hvala sada i u vekove vekova, AMIN.


Protosinđel Kirilo, 11.11.2015







Na velikom književnom času u Pasjanu uručene su nagrade za poeziju, za prozu i za proučavanje srpske kulturne baštine Kosovskog Pomoravlja, posebno Kosovske Kamenice i Strezovca.



Novouspostavljena specijalna povelja „SVETI KNEZ LAZAR“  za životno delo – izgradnje kompleksa manastira Draganac i za poučne priče i knjige uručena je protosinđelu Kirilu, proteranom igumanu jedinog živog manastira u Kosovskom Pomoravlju.




Na kraju susreta simboličnim književnim časom završeni su tradicionalni Zavičajni susreti srpskih pisaca Kosovskog Pomoravlja, koji su imali bogate programe u školama u Bostanu kod Novog Brda, u Koretištu i Pasjanu kod Gnjilana, u Vrbovcu kod Kosovske Vitine i Velikom Ropotovu kod Kosovske Kamenice.

U razgovorima koji su, ovom prilikom, vođeni o razvoju kulture i prosvete u Kosovskom Pomoravlju, u kojim su pored pisaca učestvovali i ugledni kulturni i prosvetni radnici istaknuto je, između ostalog, da ovi susreti pisaca svojom porukom ohrabruju srpski živalj da stane na svojim vekovnim ognjištima i doprinose očuvanju srpskog pisma i ukupnom razvoju kulture.

Za razliku od prethodnih godina kada je lokalna televizija iz Šilova bila i medijski pokrovitelj ove kulturne manifestacije, ove godine za lokalne i druge medije Zavičajni susreti kao da se nisu ni održali jer nisu uopšte medijski propraćeni a sve to zbog učešća na Susretima progonjenog o. Kirila.


Uredništvo „Srbi na okup“


Izvor: Srbi na okup    :: © 2014 - 2015 ::    Molimo za navođenje izvora






Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.