Mustafa: Raspuštanje skupštine za dve nedelje

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: Raspuštanje skupštine za dve nedelje

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, rekao je da kosovska skupština treba da bude raspuštena najkasnije za dve nedelje, odmah posle donošenja odluke o ratifikovanju razmene pisama između Atifete Jahjage sa Ketrine Ešton, javlja dopisnik RTS-a.

Na predavanju koje je održao studentima Koledža ISPE u Prištini, Mustafa je rekao da bi rezultati opštih izbora na Kosovu mogli da budu prihvatljivi za političke partije ukoliko se, kako je rekao, odgovarajuće institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako treba angažuju da obave svoj posao, i ako međunarodna zajednica bude dobro kontrolisala izborni proces, prenosi Koha ditore.

Prištinski dnevnik Lajm piše da će parlament biti raspušten 24. aprila, a izbori održani najkasnije do 8. juna.

Taj list, takođe, navodi da će prevremeni parlamentarni izbori verovatno biti održani po starim izbornim zakonima, jer će partije nealbanskih zajednica tražiti da se novi izborni zakon pošalje Ustavnom sudu na razmatranje, što će onemogući njegovo stupanje na snagu i ako ga parlament izglasa.

Lajm piše da bi glasanje o tribunalu trebalo da se održi 17. aprila, a samo nedelju dana kasnije, 24. aprila kosovska skupština bila bi raspuštena kako bi se stvorila mogućnost za održavanje izbora.

Posle toga će predsednica Kosova pozvati sve političke lidere na razgovore o datumu izbora, koji bi trebalo da se održe 1. ili 8. juna.

Presednica Kosova Atifete Jahjaga juče je obavila konsultativne razgovore sa svim političkim liderima parlamentarnih partija, kojima nije prisustvovao jedino lider ABK Ramuš Haradinaj, ali koji je u sedištu stranke rekao da njegova stranka podržava osnivanje specijalnog suda za ratne zločine OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.