Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastir Gračanica - duhovno središte srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Manastir Gračanicu sagradio je kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete bogorodice. Gračanica se nalazi na svega desetak kilometara od Prištine i podignuta je na mestu stare crkve u kojoj je bila stolica Lipljanske eparhije. Ovaj manastir je duhovno i nacionalno središte srpskog naroda na Kosovu.

U crkvi se nalaze freske koje prikazuju rodoslov dinastije Nemanjića, kopija iz manastira Dečana, lik kraljice Simonide, žene kralja Milutina i ćerke vizantijskog cara Andronika II.

Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove Svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.