Kosovo hoće da bude vlasnik svih spomenika

Izvor: B92, 01.Avg.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo hoće da bude vlasnik svih spomenika"

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko našu kulturnu baštinu doveo u nepovoljnu poziciju.

On je rekao da pravu opasnost predstavlja namera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasleđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglasene države.

Tanasković je za Danas rekao i da zahtev Kosova za prijem u Unesko predstavlja pokušaj da se situacija stvorena politickim kršenjem Rezolucije 1244, kapitalizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na nivou sistema UN, ali da to ne mora biti tako, jer je generalni sekretar UN Ban Ki Mun porucio da će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ambasador objašnjava da bi u slučaju ulaska Kosova u Unesko srpski spomenici teritorijalno pripadali Kosovu, ali da Konvencija o zaštiti kulturnih dobara Uneska nigde ne govori o pripadanju u smisli vlasnickog posedovanja.

"Ona pominje samo dobra koja se nalaze na teritoriji država clanica, uz napomenu da njene odredbe ne mogu dovesti u pitanje stanje realnog prava, a to znaci i imovinskopravni status utvrden domacim pravnim propisima", objašnjava Tanasković.

Međutim, prema njegovom mišljenju, prava opasnost ne preti od Uneska i od Konvencije, već od namere Prištine da donese zakon o zaštiti kulturne baštine, u kome bi stajalo da je svekoliko spomenicko nasleđe na Kosovu vlasništvo države Kosovo, kako je to u nekoliko navrata izjavio i kosovski premijer Isa Mustafa.

Tanasković kaže i da ne treba imati iluzija da će njegovi sastavljaci dobrovoljno odstupiti od namere otimanja, pravnog i kulturnog, srpske baštine ne Kosovu i u toj oblasti predstoji istinska borba prvenstveno pravnim, ali i diplomatsko-politickim sredstvima.

Tanasković objašnjava i da uloga Unmika u podnošenju kosovske kandidature ne postoji, jer Sekretarijat Uneska, pridržavajuci se Rezolucije 1244, nije bio spreman da stupi u neposrednu službenu komunikaciju s Prištinom, odnosno entitetom koji nema medunarodnopravni subjektivitet, i sa stanovišta UN nije država.

Tanasković dodaje da bi preuzimanje uloge poštonoše izmedu ministra inostranih poslova Kosova i generalnog direktora Uneska drasticno izlazilo iz okvira nadležnosti Unmika.

On međutim kaže da su i podnosioci zahteva za prijem Kosova u Unesko svesni da im je rušilacki, macehinskiski i otimacki odnos prema srpskoj kulturnoj baštini na KiM slaba tacka dokazivanja da zaslužuju prijem u ovu organizaciju posvecenu visokim civilizacijskim ciljevima, pa se u poslednje vreme takticki lukavo i prozirno utrkuju u izjavama kojima nastoje da uvere svet u svoje casne namere i uvažavanje srpskog karaktera kulturne baštine pod zaštitom Uneska, ukljucujuci i to da je ono u vlasništvu SPC.

Tanasković smatra da im se ne može verovati, iako to pokusavaju da dokazu i deljenjem publikacije takozvanog Ministarstva za inostrane poslova Kosova na engleskom jeziku, pod naslovom "Kosovo u Unesku", gde se naše spomenicko naslede "politicki korektno" tretira kao srpsko i izricito vezuje za SPC.

Ambasador ocenjuje i da bi ulazak Kosova u Unesko naneo ozbiljan udarac briselskim pregovorima, koji i onako teško idu, ali da sam pokušaj kandidature ne bi morao imati znacajnijeg efekta, jer Priština sve vreme na raznim stranama vuce poteze suprotne duhu konstruktivnog pregovaranja.

Tanasković zaključuje da svi argumenti snažno govore u prilog opravdanosti našeg suprotstavljanja prijemu Kosova u Unesko, da je naše da učinimo sve što je moguće, a da li ćemo ostvariti svoje pravo veliko je i neizvesno pitanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.