Jovanović: Podržavamo stav patrijarha Irineja

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Podržavamo stav patrijarha Irineja

"Stav Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da ne sme biti bilo kakvih dogovora o poklanjanju Kosova i Metohije veoma ohrabruje proterane kosovsko-metohijske Srbe uoči najavljenog unutrašnjeg dijaloga o južnoj pokrajini", ocenio je predsednik Saveza udruženja raseljenih Kosova i Metohije u Srbiji i Crnoj Gori Milenko Jovanović.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da je takav odnos SPC potvrda kontinuiteta istinske brige o kolevci srpske duhovnosti, istorije i tradicije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je, komentarišući kritike na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom poziva na dijalog o budućnosti pokrajine, rekao da je predsednikova odgovornost najveća, te da mu u odbrani suvereniteta države treba pomagati, "ali ne na način kako to radi deo zlurade opozicije".

"Smatram da su previše slobodne, politikantske, pa i zlonamjerne interpretacije u delu javnosti o stavu predsednika Vučića da treba 'uvažiti realnost' kada je reč o Kosovu i Metohiji", istakao je Jovanović.

On je podvukao da čvrsto veruje da je, kada je govorio o realnosti u najvažnijem delu Srbije, Vučić neizostavno imao na umu činjenicu da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija, u kojoj Srbi opstaju nadčovečanskim naporima.

"Znajući predsednika Vučića, kada je govorio o realnosti verujem da je mislio i na činjenicu da se 250.000 Srba nije vratilo na svoja ognjišta ni nakon 18 godina od nasilnog progona, da su njihovi domovi spaljeni ili uzurpirani, brojna pravoslavna groblja preorana i uništena, a mnoge crkve i manastiri nestali sa lica zemlje", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, predsedniku Srbije nije nepoznato da se kao predsednik takozvanog Kosova predstavlja osoba koja je pravosnažno osuđena na kaznu od 20 godina zatvora zbog terorizma, pri čemu je ista osoba osumnjičena za trgovinu organima otetih i ubijenih Srba i Crnogoraca.

Jovanović je naveo da je realnost i da je "u južnoj srpskoj pokrajini na sceni legalizacija etničkog čišćenja i genocida nad Srbima - jedinim autohtonim narodom na tom prostoru".

"Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Srbiji i Crnoj Gori nesumnjivo će dati svoj doprinos dogovoru koji je inicirao predsednik Srbije u meri koliko to od nas bude zahtevano, čvrsto i trajno opredeljeni za apsolutno očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Srbije", dodao je Jovanović.

Patrijarh Irinej izjavio je sinoć povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji da Kosmet ne sme da se otuđi ni pokloni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.