Imeri: Ne prihvatamo suspenziju opozicije u Skupštini Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2015, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imeri: Ne prihvatamo suspenziju opozicije u Skupštini Kosova

Razgovor vodio Bekim Bislimi, priredila Amra Zejneli 

Lider pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri, navodi da u demokratskom svetu ne postoji presedan da vlast preko policije demolira sedište jedne partije, osvrćući se na akciju državnih organa od subote, prilikom koje su uhapšeni Aljbin Kurti i 97 aktivista ovog pokreta.

U intervjuu za RSE, on navodi i da opozicija ne želi da vodi dijalog sa Vladom koja, po njegovim rečima, radi za interese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Srbije, te poručuje da neće da sprovodi ničije naredbe o suspenziji poslanika u Skupštini.

Visar Imeri, lider pokreta Samoopredeljenje, kaže da je aktiviranje suzavca u Skupštini deo protesta opozicije protiv sporazuma sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom, i sporazuma sa Crnom Gorom o demarkaciji. On dodaje da su ovi sporazumi veoma štetni za Republiku i suverenitet i teritoriju zemlje, i kao takvi su neprihvatljivi.

„To nije samo stav ujedinjene opozicije, iako je opozicija bila predvodnik protivljenju, već je to stav i građana Kosova koji je izražen na razne načine – peticijom koju je potpisalo preko 205 hiljada građana, protestima 28. novembra kada je viđena masa od preko 35 hiljada građana, kao i različitih ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da su građani kategorično protiv ovih sporazuma“, kaže Imeri.

On smatra da suzavac, koji je opozicija koristila, nije oružje, već metoda protesta koja je bila neophodna, uzimajući u obzir „arogantan stav ove vlasti naspram interesa Republike i građana“.

„Nemoguće je uspostaviti normalno funkcionisanje institucija sve dok ovi sporazumi ugrožavaju Republiku. Kao poslanici Republike Kosova imamo za obavezu da branimo suverenitet i integritet zemlje, što radimo ovim metodama. Svesni smo da ove metode nisu konvencionalne, ali moramo uzeti u obzir da je Vlada svojim odlukama i sporazumima dovela zemlju u izuzetno vanrednu situaciju. Mi smo na to odgovorili metodama koje smo imali na raspolaganju“, navodi Imeri.

On ističe da vlast putem instrumentalizovane policije i pravosuđa goni opoziciju, od hapšenja poslanika, jučerašnje suspenzije svih poslanika sa sednice Skupštine, do „brutalne intervencije u sedištu partije Samoopredeljenje, ne samo hapšenjima, već i demoliranjem kancelarije“.

„Bez presedana je u demokratskom svetu da vlast preko policije vrši ovakvo demoliranje kancelarija najveće opozicione partije“, smatra on.

Opozicija ne prihvata suspenziju u Skupštini, koja po njegovim rečima predstavlja kršenje Pravilnika Skupštine i Ustava Kosova.

„U zemlji koja ima višepartijski sistem, ne može vlast arbitrarno da donosi odluku i da izbaci opoziciju. Mi smo poslanici jer su nas izabrali građani, a ja ne sprovodim naredbe Kadrija Veseljija i ostalih oko njega“, poručuje Imeri.

Opozicija je najavila nove proteste, a Imeri dodaje da do pogoršanja situacije može doći samo ako Vlada insistira na tako nečemu. On, medjutim, poručuje da što više Vlada igra ulogu policije, to će više građani da se bore za slobodu.

On dodaje da trenutna vlada nije zainteresovana za dijalog, jer je u pitanju vlast koja „na silu želi da sprovede Zajednicu“.

„Nije moguće imati dijalog sve dok vlast sto posto odlučuje za interes Srbije“, poručio je Imeri.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.