General Skaparoti završio posetu Kosovu

Izvor: Blic, 21.Jul.2017, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Skaparoti završio posetu Kosovu

Kfor će ostati kredibilna snaga na Kosovu sve dok to bude potrebno, izjavio je danas u Prištini komandant Savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), general Kurtis Skaparoti.

- Kfor će ostati robusna i kredibilna snaga koja će biti sposobna da izvršava svoj zadatak sve dok god to bude bilo potrebno - rekao je general Skaparoti na konferenciji za štampu, kojom je završio dvodnevnu posetu Kosovu.

On je, takođe, ukazao na značaj bezbednosti Balkana po ceo evropski kontinent.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Generala Skaparotija i članove njegovog štaba je u Prištini dočekao komandant Kfora, general major Đovani Fungo.

On ih je izvestio o, kako se navodi u saopštenju Kfora, poboljšanju trenutne situacije na Kosovu i na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru je naglašena važnost posvećenosti Kfora u održavanju sigurnog i bezbednog okruženja, kao i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu na postojan, pošten i nepristrasan način, piše u saopštenju.

General Skaparoti je izrazio svoju zahvalnost na posvećenosti i predanosti pripadnika Kfora.

- Kfor igra ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilne bezbednosne situacije, koja bi omogućila neophodno vreme i prostor za diplomatski napredak - rekao je on.

Tokom posete Prištini, general Skaparoti se sastao sa ključnim liderima na Kosovu.

Njegov prvi sastanak bio je sa predsednikom Hašimom Tačijem u njegovoj kancelariji u Prištini, a potom je posetio štab Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS), gde je dočekan počasnom gardom i sastao se sa komandantom KBS-a, generalom Rahmanom Ramom.

Kako je navedeno, Skaparoti je, govoreći o KBS, rekao da su to profesionalne snage, ali da je njihova transformacija stvar lokalnih institucija i mora biti učinjena izmenom ustava i u saradnji sa zajednicama.

Tokom svoje dvodnevne posete. Skaparoti je, u pratnji komandanta Kfora, takođe imao veoma korisne sastanke sa najvišim predstavnicima UNMIK-a, OEBS-a, Evropske unije i Euleksa, kao i sa ambasadorima Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Britanija i SAD), saopštio je Kfor.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.