Džejkobson: Nisam se mešala u Sporazum LDK-PDK

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2014, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejkobson: Nisam se mešala u Sporazum LDK-PDK

Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je da se nije mešala u koalicioni sporazum koji je postignut između Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Demokratske partije Kosova (DPK).

Džejkobson je u intervjuu prištinskokm dnevniku “Zeri” istakla da je bila samo posmatrač, negiravši da je bila protiv ”Samoopredeljenja” u kosovskoj vladi.

”Nikada nisam rekla da ”Samoopredeljenje” ne treba da bude deo Vlade Kosova. Ljudi mi povremeno pripisuju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << takve stvari, ali to apsolutno nije istina,”- rekla je američka ambasadorka.

U vezi očekivanja nekorumpiranog vladanja ona je pozvala posebno javni sektor koji se ocenjuje kao najkorumpiraniji, da delegira kredibilne ljude.

Pominje činjenicu da još uvek ima predsednika opština optuženih za korupciju koji su i dalje na istim položajima.

O verskom ekstremizmu na Kosovu je rekla da je bio u centru njihove pažnje tokom 2014. godine, a da će imati prioritet i u Novoj godini.

Džejkobson je rekla da od vlade Kosova očekuje da joj prioritet bude ekonomski razvoj, jer je stopa nezaposlenosti na Kosovu 40 odsto, dodavši da veruje da je stopa nezaposlenoti i veća.

Govoreći o Zajednici Srpskih Opština ambasadorka Džejkobson je rekla da " ono sto je dogovorilo u Briselu 2013 godine, a tiče se ZSO treba da bude u saglasnosti sa zakonima Kosova. Specifična ovlašćenja su opisana u sporazumu, ali nisu totalno određena.

Srbi kažu da ne žele da SZO liči na NVO. Ja shvatam njihovu zabrinutost, ali takođe ne treba da bude neki treći nivo vlasti. Ova zajednica treba da bude kordinaciono telo koje nastavlja finansiranje Srbije, kao sto je predviđeno planom Ahtisarija ili sporazumo iz aprila 2013. posebno u sferi zdravstva i obrazovanja i nema nikakvog razloga da Srbija ne nastavi da finansira te sfere, rekla je Dzejkobson.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.