Đurić: Od političkih varnica se ne živi, potreban pritisak Brisela

Izvor: RTS, 26.Jul.2016, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Od političkih varnica se ne živi, potreban pritisak Brisela

Da bi Zajednica srpskih opština bila formirana potrebno je da Brisel izvrši pritisak na Prištinu, kaže za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Ističe da se od političkih varnica koje upućuju prištinski predstavnici Beogradu ne živi i da politički sporazumi ne mogu da budu plod naknadne mašte.
Komentarišući izjavu kosovske ministarke zadužene za dijalog sa Beogradom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Edite Tahiri koja je rekla da će Srbija morati da izbaci Kosovo iz ustava pre ulaska u EU, Đurić je rekao da Priština treba što pre da unese Srbiju u pokrajinski ustav, jer je to jedini način da bude predstavljena u međunarodnoj zajednici.

"Kao što znamo, nisu član ni Ujedinjenih nacija, ni drugih međunarodnih tela, osim onih u koje su se prošvercovali i u kojima su i inače članovi teritorije koje nisu suverene države", rekao je Đurić za Dnevnik RTS-a.
Smatra da je reč o neozbiljnoj političkoj varnici i nečemu što ne doprinosi normalizaciji odnosa.
Kosovski ministar Enver Hodžaj je pre dva dana rekao da će Beograd i Priština za dve godine krenuti u demarkaciju granica.
"Uz dužno poštovanje prema legitimno izabranim predstavnicima kosovskih Albanaca mi smo već gospodina Hodžaja okvalifikovali najmaštovitijim političarem u regionu. Granica između Srbije i naše južne pokrajine uz pristanak Beograda – to je nešto na šta čitav srpski narod, a kamoli bilo ko od naših političkih predstavnika nikada ne bi pristao", istakao je Đurić dodajući da to neće biti tema dijaloga u Briselu.
Poslednja runda briselskog dijaloga održana je u januaru.
"Uprkos neozbiljnim političkim varnicama koje stalno dolaze iz Prištine, ovaj dijalog ima veoma važnu i korisnu ulogu. Dok god se razgovara tenzije na terenu su niže nego što bi bile. Koliko god da ima incidenata i problema i koliko god da je narod izložen pritiscima, dok god se razgovara manje su šanse da bude nasilja širih razmera i ipak ima nešto manje problema nego što bi bilo da se ne razgovara", rekao je Đurić.
Na stolu u Briselu sledeći put će se naći primena postignutih sporazuma, kao i odnosi sa pokrajinskim institucijama u granicama onoga što su okviri srpske politike, a to su, kaže Đurić, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.
"Kako da u tim okvirima odnosi budu što bolji – smatram da je to u interesu i Srbima i Albancima, bez obzira na neslaganje oko statusa", rekao je direktor Kancelarije za KiM i istakao da postoji široko polje o kojem može da se razgovara – ekonomija, kulturna i međuljudska saradnja.
"Od političkih varnica koje možete da čujete od Edite Tahiri i Envera Hodžaja se ne živi – od toga ne žive ni Albanci, a stopa nezaposlenosti je između 45 i 60 odsto, po različitim pokazateljima", rekao je Đurić.
Govoreći o bezbednosti na Kosovu i poslednjim incidentima, Đurić je rekao da je politički okvir takav da još nije u dovoljnoj meri oglašeno neprihvatljivim nasilje i pritisak nad Srbima.
"Nije dovoljno deklarativno polagati vence na spomen obeležja srpskim žrtvama ako za 16 godina niste uradili ništa da zločince privedete pravdi ili da bude oglašena makar nelegitimnom politika pritiska nad Srbima. Naši ljudi treba da znaju, kao što znaju politički predstavnici u Prištini, da Srbija ne može da gleda ozbiljnije pritiske na naš narod na KiM i zato sam uveren da odgovorna politika, bez obzira na verbalne varnice, preovlađuje", rekao je Đurić.
Iako je dogovor o Zajednici srpskih opština u okviru Briselskog sporazuma postignut pre gotovo godinu dana, još nije napravljen ni prvi korak ka njenom formiranju. U Prištini traže od Srbije da rasformira "paralelne strukture" i da primeni dogovoreno u oblasti telekomunikacija i energetike.
"Politički sporazumi ne mogu da budu plod naknadne mašte. To o čemu govore politički predstavnici u Prištini, o ukidanju naših institucija, to ne piše ni u jednom sporazumu. Voleo bih da politički predstavnici u Prištini počnu konačno da primenjuju ono na šta su se obavezali jer o ukidanju parlalenih struktura, mada ne znam šta je tu 'paralelno', nisu ni reč rekli tokom pregovora niti to postoji u bilo kom dogovoru. Srbija se čvrsto drži dogovorenog", naglasio je Đurić.
Direktor Kancelarije je poručio i da je neophodan pritiska Brisela kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đurić: Potreban pritisak Brisela da bi bila formirana ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je izjava ministarke za dijalog u kosovskoj vladi Edite Tahiri da će Srbija pre ulaska u EU morati iz Ustava da izbaci Kosovo "neozbiljna politička varnica" koja ne doprinosi normalizaciji odnosa..."Priština bi u pokrajinski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.