Izvor: Blic, 24.Avg.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca sa Kosova u Banjaluci: Ovo je za nas 7 dana slobode

Prepun plato na Trgu Republike. U posetu su stigla deca sa Kosova i Metohije. Jedva su, pričaju, dočekali da krenu put Srpske koju su do sada videli samo na televiziji.

- Nikada nismo putovali i izašli iz rodnog mesta. Ovo je za nas sedam dana slobode – pričaju mali gosti sa Kosmeta. Ovde su, kažu, sigurni.

A svoje gostoljublje pokazala je i porodica Vrakila iz Banjaluke. Irenu i Davida su prihvatili kao svoju decu. Kažu, svaki minut njihovog boravka u Banjaluci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispuniće na najlepši način.

- Pokazali smo im grad, sutra imamo u planu da idemo u Konjički klub, pa na Banj brdo da vide naš grad odozgo. Ima još dosta stvari koje ćemo im pokazati - kaže Stanka Vrakila.

Period nakon kojeg ni Irena ni David ne žele da se vrate kući. Želja je čak i veća.

- Ja bih volio ovde i da živim, koliko mi je lepo. Mogu da izađem, mogu da hodam gde god hoću. Da šetam noću - priča David Rakić.

Irena Rakić kaže da je upoznala nove drugare i da se nada da će se sa njima družiti celoga života.

Kad im je već tako lepo, onda nije problem da dođu kad god požele. Barem im je tako poručila premijerka, ali i organizatori njihove posete.

- Ova deca bukvalno od svog rođenja, nemaju pravo detinjstvo. Oni otimaju svaki dan svog detinjstva kada padne noć. Strepe hoće li i gde da se probude - rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora RS za pomoć Srbima na Kosmetu.

Predsednika Vlade RS dodala je da misli kako je ovo dobra prilika da oni osete slobodu koju nemaju.

- Zato sam rekla da je ona sloboda koju mi uživamo u RS, rezultat našeg postojanja - istakla je Željka Cvijanović, predsednik Vlade RS.

Mališani su se na svoj način zahvalili domaćinima na gostoprimstvu. Bio je to, danas, najbrojni i najglasniji hor u Vladi Republike Srpske.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.