Cilj dijaloga nije mirovni sporazum

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj dijaloga nije mirovni sporazum

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da rezultat briselskog dijaloga "neće biti mirovni sporazum" Srbije i Kosova.

Jadranka Joksimović je ocenila da je izjava odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija da Kosovo i Srbija treba uskoro da potpišu međudržavni mirovni sporazuma - kao uvod za početak druge faze dijaloga, više "namenjena unutrašnjoj javnosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Čini mi se da je, zbog različitih političkih okolnosti u Prištini, takva izjava više namenjena njihovoj javnosti i unutrašnjepolitičkim dešavanjima", rekla je ona u izjavi Tanjugu i ponovila da krajnji rezultat dijaloga Beograda i Prištine neće biti mirovni sporazum.

"To nije forma koja je na bilo koji način predviđena i zato dijalog postoji. Ne bismo valjda ni mi ni neka druga strana učestvovali u nečemu u čemu se unapred zna šta će biti krajnji rezultat", navodi minsitarka.

Joksimović ističe da je za Beograd briselski dijalog "najprihvatljivija forma za pokušaj da se pronađe rešenje koje će, pre svega, zadovoljiti interese naše zajednice na Kosovu".

"Ono što mi vidimo kao najvažnije to je da zaštitimo i promovišemo suštinska pitanja dnevnog života naših građana i onoga što je za njih najvažnije", rekla je ministarka zaključivši da je to suština, a ne političko priželjkivanje neke forme, koje jednostavno "nije tema za nas".

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da Srbija i Kosovo neće potpisati međudržavni mirovni sporazum na kdaju pregovaračkog procesa.

Saradnja sa Savetom Evrope u oblasti ljudskih prava

Ministarka Joksimović sastala se sa šeficom misije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund. Joksimović je istakla da je Srbija posvećeni član Saveta Evrope, pre svega u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Kako je saopšteno posle sastanka, Joksimovićeva je ocenila da je saradnja sa Savetom Evrope od izuzetnog značaja za ostvarivanje napretka u procesu evropskih integracija, ali i da je ova saradnja iznad svega važna za unapređenje položaja građana, što se posebno odnosi na osetljive kategorije društva.

"To su razlozi kojima smo se rukovodili kada smo od Saveta Evrope tražili da kroz konkretne projekte pomogne u nastojanjima vlade da se unapredi stepen ostvarivanja ljudskih prava u našoj zemlji", rekla je Joksimović.

Rotemund je naglasila da će i po njenom odlasku iz Srbije Savet Evrope ostati otvoren za stručnu podršku Srbiji u brojnim oblastima svog rada.

Prema njenim rečima, kao što je Srbija aktivan član Saveta Evrope, tako i Savet Evrope ostaje prisutan u Srbiji u oblastima unapređenja ustavnog okvira, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i sprečavanja svih oblika diskriminacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.