Sumorna čarolija napuštenih fabrika

Izvor: juGmedia, 26.Avg.2016, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumorna čarolija napuštenih fabrika

STARE, napuštene fabrike oduvek su me privlačile. Kao, uostalom, i sva usamljena mesta. Ali ima u njima i nešto više od puke samotnosti. Činjenica da su tu nekada obitavali ljudi i to u velikom broju, da se sve pušilo i vrvelo od života, a da je sada to sve nestalo, nosi sa sobom neku tugu.

Tužna su polomljena stakla na prozorima, zidovi urasli u bršljan, beton koji popušta pod pritiskom podivljalog korova.

Ali u toj turobnosti ima i lepote.

Lepa >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je priroda koja se naočigled nezainteresovanih prolaznika otima kontroli i buja u neslućenim pravcima. Doseže visine koje niko nije ni slutio da može na tom mestu u momentu kada je nastajalo. Priroda preuzima zidove, staze i puteljke. A ljudskih ruku delo neizbežno popušta onda kad on sam digne ruke od njega. Priroda kao da nam poručuje da smo nemoćni u borbi protiv nje i da je sve, kao i mi sami, trošno i prolazno i podložno razornom dejstvu zuba vremena.

I da tako i treba da bude. Ravnoteža. Prolaznost. I opet ravnoteža. Sa nama ili bez nas.

Zbog ove dugogodišnje opsesije, odlučili smo da posetimo neke od starih vlasotinačkih fabrika. Vlasotince. Prvo smo posetili fabriku Vlasinka. Smeštena na samom izlazu iz grada, kroz prozore kojima mestimično fale stakla, pozdravlja prolaznike krezubim osmehom. Na samom ulazu nas je dočekao čopor lenjih pasa lutalica. Uživali su u jutarnjem suncu, baš kao i mi. Iako jedan pogon u privatnom vlasništvu još uvek radi, sa nešto izmenjenom delatnošću, to nije promenilo utisak napuštenosti. Jedini znak života među trošnim zidovima obraslim zelenilom jeste nekoliko parkiranih automobila.

Vlasinka je nekada bila velika fabrika. U njoj je bio zaposlen veliki broj radnika, a njeni proizvodi su prodavani širom bivše Jugoslavije. Najpoznatiji proizvod su svakako bile čarape koje je proizvodio OUR Sinteks. Pored Sinteksa, tu su bili i Reteks, koji je proizvodio platno za automobilske gume, Trikotaža koja je proizvodila džempere, kao i Pozamanterija, gde su se prozivodile trake za zavese, ukrasne trake, rajsferšlusi, pertle i mnogi drugi slični proizvodi.

Međutim, trpeći posledice opšte krize, ova firma je kao i mnoge druge otišla u stečaj, a radnici su ostali bez posla. Hale i upravne zgrade, nekada pune ljudi, danas su usamljene i zapuštene.

Iz njihove utrobe izbija neka sumorna čarolija.

IZvor; 016.rs

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.