Studenti Romi dobili svoju kancelariju

Izvor: juGmedia, 13.Feb.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti Romi dobili svoju kancelariju

NIŠ – Nakon novosadskog i niško Udruženje romskih studenata dobilo je svoju kancelariju. Kancelarija je otvorena danas na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Kancelarija u Nišu baviće se prvenstveno projektima koji će doprineti unapređenju položaja studenata Roma i čitave romske populacije, ali će zaposleni u ovoj kancelariji takođe pomagati srednjoškolcima da upišu fakultet i da ga u što kraćem roku završe.

Sadik Saitović iz kancelarije Udruženja romskih studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << niškog Univerziteta istakao je da će kancelarija omogućiti povezivanje i zajedničke aktivnosti svih romskih studenata u Nišu.

„Kancelarija jeste otvorena na Medicinskom fakultetu, ali je otvorena za sve studente romske nacionalnosti, kao i za srednjoškolce koji nameravaju da studiraju“, rekao je Saitović.

On je naglasio da se broj studenta romske nacionalnosti na Univerzitetu u Nišu iz godine u godinu povećava.

„Pre desetak godina u Nišu je studiralo svega desetak Roma, a sada oko 200. Najviše romskih studenata je na Medicinskom fakultetu, zbog podsticaja za ove studije, ali im ih i na Pravnom, Filozofskom i svim ostalim fakultetima“, kazao je Saitović.

Zamenik predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Nenad Tairović najavio je da će Savet i kancelarija Udruženje romskih studenata Nišu sarađivati na zajedničkom zadatku, a to je da što veći broj romskih đaka upiše studije.

Tairović je rekao da se svest Roma na jugu Srbije polako, ali sigurno menja, i da Romi postaju svesni da samo obrazovanjem mogu da pobede siromaštvo.

(Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.