Izvor: Politika, 22.Nov.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta zna dete šta je krivično delo

Broj krivičnih dela maloletnika godinama opada

Lice koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 14 godina života ne odgovara za delo koje je protivpravno i zakonom propisano kao krivično delo, ali formalnopravno nije krivično delo, jer učinilac nije imao dovoljan uzrast da snosi krivicu. Takav učinilac je dete u krivičnopravnom smislu. Kad se desi neki zločin koji učine deca, javnost često traži snižavanje starosne granice krivične odgovornosti i pita se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako je moguće da učinioci evidentnih krivičnih dela ostaju nekažnjeni. Sada se to pitaju i predstavnici Centra za socijalni rad, tvrdeći da su oni nemoćni sve dok nije moguće krivično gonjenje dece.

Bombastični naslovi u novinama dodatno jačaju bes građana. Žalosni događaj sa dečijim maltretiranjem dečijeg pisca postaju senzacija, a starac koji je ozbiljno maltretiran i surovo proganjan, u medijima postaje „brutalno pretučen”. Stvara se utisak da svakog dana deca nekažnjeno ubijaju, siluju, tuku… Zvanični statistički podaci to ne potvrđuju ni kada je reč o delima dece, kao ni kada se radi o krivičnim delima maloletnika, što znači lica koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imala navršenih 14 godina, a još nisu napunila 18. Broj njihovih krivičnih dela u stvari, godinama opada, ali je problem što je više nasilničkih krivičnih dela uz, naravno, medijsko „naduvavanje” pojedinih drastičnih slučajeva.

Sva savremena krivična zakonodavstva propisuju određeni uzrast kao granicu krivične odgovornosti, a ta je granica u Evropi najčešće istovetna kao i kod nas. Isti je starosni limit u svim državama nekadašnje SFRJ, a 14 godina predstavlja granicu u Nemačkoj, Rusiji, Austriji, Italiji, Norveškoj, itd. Puno je evropskih država koje imaju i višu starosnu granicu, poput Belgije, gde je ona 16 godina ili Švedske, u kojoj iznosi 15 godina. Zar u svim tim državama nema krivičnih dela koja čine deca? Ima ih naravno, ali se taj problem ne rešava krivičnim gonjenjem dece, već merama iz domena socijalne zaštite. Razlika, u stvari, nije velika. I kada bi se starosna granica krivične odgovornosti snizila, na primer, na 12 godina i tada bi u odnosu na tako mlade učinioce mogle da se primene samo relativno blage krivične sankcije, kao što je to i sada slučaj, kada je reč o mlađim maloletnicima. Te sankcije su suštinski veoma slične određenim merama socijalne zaštite. Tako je i u državama koje formalno poznaju niži starosni limit krivične odgovornosti. Ni tamo se deca ne kažnjavaju zatvorom. Zašto bi onda bilo potrebno uvoditi takve učinioce u krivični postupak i nepotrebno opterećivati pravosuđe? Kada se jednom snizi uobičajena starosna granica krivične odgovornosti, tada tome potencijalno nema kraja.

Duga je priča o uzrocima dečije delikvencije. Oni su uglavnom socijalnog karaktera. Najčešće se radi o deci koja su vaspitno teško zapuštena, bez roditelja, često i bolesna. Ovde nije reč o nekom povlašćivanju dece koja su u sukobu sa zakonom. Nisu takvi učinioci protivpravnih dela propisanih kao krivična dela, uvek baš neki „anđelčići” i nevinašca. Ali taj se problem ne može rešiti njihovim krivičnim gonjenjem. Ne živimo u nekakvoj društvenoj „nirvani”. Uvek će, nažalost, biti zločina, a nekad ih čine i deca.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nedavno je formiralo radnu grupu za izmenu Porodičnog zakona, pa ako predstavnici socijalne zaštite smatraju da je sadašnji sistem neadekvatan kada je reč o krivično neodgovornoj deci, neka traže unošenje promena u Porodični zakon.

Kaže se da je dete – otac čoveka. Tako zaista i jeste. Od deteta nastaje čovek. Ako dete vrlo rano krene putem vršenja krivičnih dela, velike su šanse da od njega nastane čovek koji će vremenom biti sve teži i opasniji kriminalac. Treba učiniti sve što je moguće da se to spreči, ali nije dobro uvek i pošto-poto upirati oči u izmene krivičnog zakonodavstva.

Profesor Pravnog fakulteta UB, predsednik udruženja pravnika Srbije

Milan Škulić

objavljeno: 22.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.