Počela sanacija krova zgrade na Ušću

Izvor: Politika, 26.Nov.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sanacija krova zgrade na Ušću

Noviteti u Muzeju savremene umetnosti biće znatni: od fotosenzitivnih stakala, preko specijalnog osvetljenja pa do najsavremenijeg sistema hlađenja. – Fasada se skida na proleće

Radovima na krovu zdanja na Ušću, koje je za javnost zatvoreno od 2007. godine, juče je počela druga faza rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti Beograd. Ovaj deo zgrade, ključan za dalju obnovu čitavog objekta, trebalo bi da bude saniran za 40 dana, što će omogućiti da se ubrzo nastavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa popravkom infrastrukture, enterijera i spoljašnjosti, kako bi sve bilo spremno za otvaranje 20. oktobra 2015.

Vremena nema mnogo, rok je tesan, radovi će se obavljati kontinuirano, neće biti pauza, pošto se očekuje da majstori izađu iz zgrade početkom septembra sledeće godine, kako bi kustosi imali bar mesec i po dana da postave novu stalnu postavku jugoslovenske umetnosti 20. veka, najavio je Jovan Despotović, direktor MSUB-a.

Kako je tokom obilaska u društvu majstora i novinara rekao Slobodan Nakarada, izvršni direktor MSUB-a, problemi sa kojima se susreću su brojni, uključujući tu i pogrešno postavljene prozore, vodu koja se sliva niz cevi u stubovima koji moraju da se otvore, dotrajale instalacije...

Posebne nevolje tiču se baš krova, čiju je rekonstrukciju počela firma „Montera”, koja nije ni završena, a trebalo je da bude, niti je to što je urađeno odrađeno po propisu, istakao je Nakarada.

– Promene u zgradi biće znatne, od fotosenzitivnih stakala, koja su nam bitna zbog temperature na poslednjem, petom nivou zgrade, gde je leti bilo i 40 stepeni, preko specijalnog osvetljenja koje će biti kontrolisano kompjuterski u zavisnosti od vrste postavke, pa do najsavremenijeg sistema hlađenja, kako bi temperaturu održavali na 24 stepena, sa izuzetno malim odstupanjima. Radiće se kompletna elektroinstalacija, kanalizaciona i vodovodna instalacija, kao i odvodi. Postojeći koji su na krovu moraće da se menjaju, jer se pokazalo tokom ovogodišnjih velikih kiša i ranijih snegova da nisu adekvatni. Verujemo da ćemo fasadu skinuti u maju 2015, što će biti i najveći zahvat pošto ona ne može da se radi parcijalno – precizirao je Nakarada.

– Za redovno održavanje iz budžeta je izdvojeno tri miliona dinara i toliko će koštati popravka krova. Dvadeset miliona dinara odobreno je Muzeju na ime kapitalne investicije za 2014, koji će, ako ne budu iskorišćeni ove biti iskorišćeni iduće godine, pošto nam taj status to omogućava. Iznos od 846 miliona dinara biće na raspolaganju od početka naredne godine – objasnio je Nakarada.

Prvom fazom rekonstrukcije završeno je 90 odsto depoa i taj deo muzejskog prostora sada je u skladu sa svetskim standardima, ujedno veći nego što je ikada bio. Za depoe će, kako je objašnjeno, biti precizno definisan sistem rada, unošenja dela kao i pozajmice, a u njih će po završetku rekonstrukcije biti vraćena kolekcija koja se trenutno čuva u trezoru Narodne banke Srbije.

Pre nego što se dela vrate moraće da prođu kroz detaljnu inspekciju stručnjaka konzervatora i ako je neka slika ili skulptura oštećena ili na neki od načina inficirana, ona će prvo biti očišćena, jer samo potpuno zdrava umetnička dela mogu da uđu u depo.

Prema procenama čelnika, budući da je u planu nastavak kupovine dela, uskoro bi i rekonstruisana zgrada muzeja mogla da postane „tesna”, pa se već razmišlja o izgradnji nove, odmah pored postojeće, koja će „čuvati” umetnost 21. veka.

Čitav nameštaj, koji je autorsko delo, deo je projekta rekonstrukcije i već je deo fotelja obnovljen, za ostatak će se raditi poseban tender. Stići će i novi mobilijar, a Muzej će imati i svoj kafić i restoran.

Park koji okružuje zgradu muzeja neće biti uređen već odobrenim sredstvima, pa će to biti poseban i nov projekat.

„Udovica” će biti vraćena Narodnom muzeju

Na jednom od spratova zgrade na Ušću još uvek se nalazi, ograđena panoima, Meštrovićeva „Udovica”, skulptura teška blizu četiri tone. Ona će, kada se bude radila fasada, specijalnim kranom biti izvađena i vraćena u Narodni muzej.

M. Dimitrijević

objavljeno: 26/11/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Muzej na Ušću otvara vrata u oktobru 2015.

Izvor: Politika, 27.Nov.2014, 11:32

Noviteti u Muzeju savremene umetnosti biće znatni: od fotosenzitivnih stakala, preko specijalnog osvetljenja pa do najsavremenijeg sistema hlađenja. – Fasada se skida na proleće..Radovima na krovu zdanja na Ušću, koje je za javnost zatvoreno od 2007. godine, juče je počela druga faza rekonstrukcije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.