Italija okončala operaciju “Mare Nostrum”

Izvor: VOA, 09.Nov.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija okončala operaciju “Mare Nostrum”

Organizacije koje se bave izbeglicama saopštile su da su životi hiljada ljudi ugroženi nakon nedavne odluke Italije da okonča operaciju spasavanja i potrage za imigrantima u Mediteranu.

U okviru misije, pod nazivom “Mare Nostrum“ poslednjih godinu dana su spasene stotine hiljada imigranata koji su u trošnim čamcima napustili severnoafričku obalu da bi se domogli evropskog priobalnog područja. Evropska unija preuzela je operaciju spasavanja koja je, prema kritičarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << mnogo manjeg obima i nedovoljno finansirana.

Italijanska vlada je pokrenula operaciju “Mare Nostrum” nakon što je 500 imigranata  poginulo blizu ostrva Lampeduza u oktobru 2013. godine. Italijanska obalska straža i brodovi mornarice, uz podršku iz vazduha, su za samo godinu spasili oko 150 hiljada ljudi, što je koštalo 11 milijardi 900 miliona dolara mesečno. Operacija je okončana prvog novembra zato što, kako je naveo italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, Rim više ne može da je finansira.

Broj žrtava nije proporcionalan utrošenom novcu. Izveli smo misiju na koju smo ponosni i koja je od početka bila vremenski ograničena. Područje, obuhvaćeno operacijom, skoro je doseglo sjevenroafričku obalu.

Italija se više puta žalila da evropski partneri nisu bili od velike pomoći u rešavanju problema sa imigracijom. Tokom protekle godine poginulo je više od 2500 imigranata koji su pokušavali da pređu Mediteran. Misiju spasavanja, pod novim imenom “Triton” preuzeće agencija za nadzor spoljnih granica Evropske unije, Fronteks. Međutim, agencija raspolaže samo trećinom resursa i pokriva područje do 50 kilometara od evropske obale.

Organizacije za pomoć izbjeglicama i imigrantima oštro su kritikovale odluku o okončanju misije spasavanja širom Mediterana. Ginter Burkhart je iz organizacije “Pro-azil” u Njemačkoj.

Biće još više žrtava. Ministri spoljnih poslova smatraju da je potrebna veća pomoć, ali evropski ministri unutrašnjih poslova rade sve da bi zatvorili granice za izbeglice, naročito za sirijske.”

Zvaničnici Evropske unije ističu da članice sporo nude novac, osoblje i opremu.

Zemlje članice ne mogu to same da urade, kao ni Fronteks. Moramo svi da sarađujemo kako bismo pokušali da izađemo iz ove užasne i dramatične situacije.” kaže Rafael Fernandez-Pita, generalni direktor Saveta Evropske Unije.

Britanija je podržala kraj italijanske misije spasavanja, navodeći da je upravo misija podstakla da se veći broj imigranata odluče na prelazak Mediterana. Za novu misiju Evropske unije London je ponudio samo jednog imigracionog službenika .

Evropa poručuje da se mora uraditi mnogo više u borbi protiv trgovaca ljudima koji organizuju opasno putovanje, za koje imigrantima naplaćuju od 1500 do 3500 hiljada dolara.

Među onima koji na ovaj način pokušavaju da se domognu evropske obale su desetine hiljada Sirijaca koji od građanskog rata, te Iračani, Avganistanci, Eritrejci i imigranti koji napuštaju Afriku iz ekonomskih razloga. Papa Franja je na nedavnoj ceremoniji proslave Dana svih svetih u Rimu kritikovao globalni odgovor na one koji bježe od rata i gladi.

Čini se da se ti ljudi, ta gladna i bolesna djeca, ne računaju. Kao da pripadaju drugim vrstama, kao da nisu ljudi.”

Organizacije za pomoć izbeglicama navode da imigrante, koji beže od rata i siromaštva, neće odvratiti odluka o okončanju operacije “More Nostrum”, te da će brodovi nastaviti da pristižu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.