Đura Jakšić – boem, buntovnik, pesnik

Izvor: Studnel.com, 28.Nov.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đura Jakšić – boem, buntovnik, pesnik

Rođen je 27. jula 1832. godine u Srpskoj Crnji, u Banatu, u svešteničkoj porodici. Upisuje trgovačku školu, iz koje beži tri puta, i na kraju upisuje nižu gimnaziju u Segedinu. Posle završene osnovne škole u Srpskoj Crnji i niže gimnazije u Segedinu, odlazi u Temišvar da uči slikanje. U revoluciji od 1848. do 1849. učestvuje kao dobrovoljac, iako je imao samo šesnaest godina.
Kada se revolucija završila porazom, napisao je: Ah, za šta ginusmo i stradasmo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << – a šta dobismo! Zbog nemaštine bio je primoran da često menja mesto stanovanja. Kasnije odlazi u Beč, gde nastavlja studije slikarstva. Njegove najpoznatije slike su: Odmor posle boja (Karaula), Ustanak Crnogoraca, Pogibija Karađorđeva, Na straži, a od portreta: Žena sa lepezom, Devojka s lautom, Katarina Protić, Jelena Pekajski, Mileva Protić Kocić iz Požarevca.

Foto: www.riznicasrpska.net
Bio je pravi romantičarski pesnik. Njegove prve pesme ugledale su svetlost dana u Serbskom letopisu 1853. godine. Dok je živeo u Kikindi, piše pesme i štampa ih u Sedmici pod pseudonimom Teorin. Godine 1857. prelazi u Srbiju, gde ostaje sve do smrti. U Srbiji je radio kao učitelj u Požarevcu, Kragujevcu, Jagodini, Kragujevačkoj Rači i Sabanti. Bio je pesnik, pripovedač, dramski pisac i slikar, ali i boem. U boemskoj atmosferi je dobijao stvaralačku inspiraciju, izazivao divljenje i aplauze veselih gostiju i boemskih družbenika.
U poeziji je Đura počeo lirskom pesmom, zatim je prešao na epsku poeziju, ali ipak blisku lirici. Pisao je i pripovetke i drame. Njegova najpoznatija dela su: Na Liparu, Mila, Otadžbina, Kaluđeri, Veče, Sirota Banaćanka, Na mrtvoj straži, Seoba Srbalja i mnoga druga. Danas se u njegovu čast u Srpskoj Crnji održavaju manifestacije posvećene njemu i tom prilikom se dodeljuje nagrada Đura Jakšić za najbolju zbirku poezije.
Izvori: opusteno.rs, riznicasrpska.net.

djura jaksicpesnikslikarromantizambiografijana danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stvaraoci Srbije – Milutin Milanković

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2015

28.11.2015. - Milanković među 15 najvećih umova svih vremena.. .."Kada jednom uloviš krupnu ribu, sitnije ti više nisu zanimljive. Radio sam 25 godina na svojoj teoriji osunčavanja, i sada kada je završena, ostao sam bez posla. Isuviše sam star da počnem rad na novoj teoriji, a teorije veličine...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.