Da li se Apis vraća Srbiji ili Srbija Apisu

Izvor: Politika, 07.Nov.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se Apis vraća Srbiji ili Srbija Apisu

Može li takozvana građanska Srbija da spreči prenošenje posmrtnih ostataka Dragutina Dimitrijevića Apisa u Beograd pod izgovorom da bi to negativno uticalo na evrointegracije

Inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – odnosno njegovog resornog šefa Aleksandra Vulina – da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegovih najbližih sledbenika Ljubomira Vulovića i Rada Malobabića prenesu sa solunskog vojničkog groblja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beograd, uznemirila je duhove u Srbiji. Pre svih Apis, ali i njegovi zaverenici, kao da su posthumno dospeli među četiri srpska tocila. Predstavnici takozvane evropske i građanske Srbije tvrde da je to najobičnija populistička ujdurma.

Prvo je pitanje, naravno, čemu inicijativa za prenos posmrtnih ostataka, s obzirom na to da su oni devedesetih godina pronađeni prilikom izgradnje solunskog aerodroma i položeni u srpske grobnice u sklopu vojničkog groblja Zejtinlik. No, moglo bi se postaviti još i pitanje koje bi bilo u duhu pokojnika: da li bi Apis i drugovi dozvolili, da su za života pitani, da posle vojničke smrti budu odvojeni od svojih saboraca, da budu posthumno i privilegovano sahranjeni i to uz medijski spektakl?

Ovim razumljivim i opravdanim pitanjima pridružuje se, u načelu, autor ovih redova. Međutim, postoji i druga strana medalje. Za reč su se u međuvremenu javili i oni koji tvrde da bi povratak Apisa, u univerzalnoj formuli srpske današnjice, opomeni s uzdignutim prstom, mogao da bude shvaćen kao glorifikacija nasilnika i ubica i da bi negativno uticao na srpski imidž i na srpske evrointegracije.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU 

Miloš Kazimirović

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Titova rehabilitacija Apisa ne važi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 19:14

Ministarstvo za boračka pitanja pokrenulo je proceduru za ekshumaciju posrmtnih ostataka pukovnika Dragutina Dimitrijevića, majora Ljubomira Vulovića i Radeta Malobabića iz Soluna za Beograd gde je već otvoren dijalog o mestu gde bi trebalo da budu sahranjeni. Iako je ministar Aleksandar Vulin,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.