TEŽAK INCIDENT Turska oborila ruski borbeni avion, piloti verovatno mrtvi, Rusija upozorava na posledice

Izvor: Blic, 24.Nov.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEŽAK INCIDENT Turska oborila ruski borbeni avion, piloti verovatno mrtvi, Rusija upozorava na posledice

Vojni avion srušio se u plamenu u Siriji, blizu granice sa Turskom. Letelicu je oborila turska vojska, koja je saopštila da se to desilo nakon što je avion povredio vazdušni prostor Turske. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je reč o njihovom avionu, ali da nije povredio vazdušni prostor Turske. Dvojica pilota uspeli su da se katapultiraju i spuste padobranima, ali turkmenske snage u Siriji tvrde da su ih ubile. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusija će suspendovati saradnju s Turskom.

Moskva planira da suspenduje vojne operacije sa Ankarom nakon obaranja ruskog aviona od strane turskih snaga, rečeno je u utorak iz generalštaba ruskih oružanih snaga.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Incident sa ruskim avionom "Su-24", koji su oborili turski borbeni avioni, mogao bi imati negativan efekat na pregovore o sirijskoj krizi, rekao je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Mali tračak nade mogao bi da bude izgubljen za međunarodne napore da se reši kriza u Siriji", rekao je on, prenosi DPA.

On je izrazio nadu da će razum i smotrenost prevagnuti i u Turskoj i u Rusiji.

"Mnogo toga zavisiće sada od reagovanje Moskve i Ankare", rekao je on.

Похож? Румянцев Сергей Александрович, г. Челябинск. Пилот бомбардировщика Су-24, в/ч 69806 pic.twitter.com/7tLdINMcI9— Philipp Kireev (@mynameisphilipp) November 24, 2015

Francuski politički establišment iznenađen je postupkom Turske, ističući da će se nakon današnjeg incidenta znati ko koga podržava u borbi protiv terorizma.

Poslanik Nacionalnog fronta Žilber Kolar kaže da je obaranjem ruskog aviona Turska odabrala svoju stranu - a to je strana terorista.

"Turska sada može da organizuje vanredni sastanak (Saveta bezbednosti), ali to neće promeniti činjenicu da u ratu sa terorizmom treba izabrati saveznika. To Turska nije znala da uradi", ocenio je on, prenosi "Sputnjik".

Brigadni general i direktor Instituta za međunarodne i strateške studije Žan Vensan Brise kaže da će Erdogan sada morati ili otvoreno da podrži "Islamsku državu" ili da izjavi da je neutralan i da ništa više ne preduzima protiv onih koji se bore protiv džihadista.

"Došlo je vreme da se otvore karte - ili da se Rusi i Francuzi, zajedno s ostalim članovima koalicije, bore protiv 'Islamske držabe' ili je to prljava igra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija se prilično dobro ponaša kako bi izbegla teži sukob.

Francuski poslanik Žerom Lamber kaže da mu nije jasna logika svega što se desilo, s obzirom da ruski avion nije učestvovao u operaciji protiv Turske i nije predstavljao ratnu opasnost po nju.

"Ne znam da li se taj avion nalazio nekoliko trenutaka u turskom vazdušnom prostranstvu, da li je proleteo nekoliko kilometara iznad Turske, ali čak i ako je tako, u okviru operacije koju mi moramo da sprovodimo zajedno protiv terorizma u Siriji, Turska, prema mom mišljenju, nije imala razloga da ruši ruski avion", ističe on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun založio se danas za preduzimanje hitnih mera koje bi dovele do smirenja napetosti nakon što je Turska oborila ruski avion na granici Turske sa Sirijom.

Ban je naveo da bi "kredibilna i detaljna istraga" o incidentu pomogla u razjašnjavanju onoga što se dogodilo i sprečila da se tako nešto ponovi, preneo je AFP.

Generalni sekretar UN je istakao da "zabrinjavajući tok stvari" ističe potrebu pronalaženja političkog rešenja za okončanje gotovo petogodišnjeg rata u Siriji tokom koga je život izgubilo oko 250.000 ljudi.

Rusija je objavila sliku putanje aviona koja navodno pokazuje da on nije narušio turski vazdušni prostor.

Russia counters Turkish radar pic with flight map showing no airspace violation. MH17 deniability quagmire detected pic.twitter.com/l8OYlPUXBp— Alec Luhn (@ASLuhn) November 24, 2015

Generalštab ruke vojske saopštio je danas da je pilot aviona Su-24, koji su oborile turske snage, ubijen pucnjima sa zemlje dok se spuštao padobranom.

Portparol generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da podaci s ruskih radara pokazuju da su turski vojni avioni narušili sirijski vazdušni prostor tokom obaranja ruskog aviona.

Rudskoj je rekao da su pobunjenici pucali na ruski helikopter koji je učestvovao u potrazi za dvojicom pilota aviona Su-24, prenele su ruske novinske agencije.

On je rekao da je ubijen jedan član posade helikoptera Mi-8 koji je bio prinuđen da sleti na neutralnu teritoriju. Ostali članovi posade su prebačeni u rusku vojnu bazu u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je danas turskog vojnog atašea u Moskvi da mu uruči zvanični protest zato što su turske snage oborile ruski vojni avion.

Ministarstvo je navelo da je atašeu uručena izjava u kojoj se za obaranje ruskog vojnog aviona navodi da "nije prijateljski čin" i ponavlja stav Moskve da oboreni avion nije narušio turski vazušni prostor.

Rusko ministarstvo je takođe navelo da nisu uspeli pokušaji da se organizuje hitna saradnja s Turskom u vezi s incidentom.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo "razvija mere za reagovanje na takve incidente".

Turkmenske snage u Siriji ubile su obojicu pilota ruskog borbenog aviona koji je pogođen danas dejstvom turske avijacije, izjavio je novinarima zamenik komandanta lokalne turkmenske brigade u Siriji.

Opširnije pročitajte OVDE.

Zvaničnici ruske vojske su odgovorili na tursku tvrdnju da su oba pilota živa.

Oni su izjavili novinskoj agenciji RIA da su sigurni za jednog pilota da je mrtav.

Rusija ne preti Turskoj vojnim posledicama zbog obaranja ruskog borbenog aviona "Su-24", ali upozorava na "neizbežne posledice", saopšteno je danas iz Kremlja.

"Naravno, ja neću govoriti o tome i predsednik nije govorio o nekim vojnim implikacijama i odatle treba da nastavimo", rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov novinarima.

On je rekao da se predsjdnik uzdržava od takvih izjava, ali u isto vreme, on naglašava neizbežnost posledica takvih neprijateljskih poteza turske strane.

Turska je poslala pismo Ujedinjenim nacijama u kojima je saopštila detalje obaranja ruskog aviona prema kojem su taj i još jedan ruski avion 17 sekundi proveli u turskom vazdušnom prostoru.

Piloti oba aviona su upozoreni desetak puta u roku od pet minuta da promene smer, navedeno je u pismu.

Opširnije pročitajte OVDE.

Sjedinjene Američke Države veruju da je današnji upad ruskog vojnog aviona u turski vazdušni prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili, izjavio je jedan američki zvaničnik.

Ta procena se, prema njegovim rečima, temelji na preliminarnim podacima, preneo je Rojters.

Predsednik Čečenije, Ramzan Kadirov oglasio se na društvenoj mreži Instagram povodom turskog obaranja ruskog suhoja je i izjavio da je to bio krajnje podmukli čin.

Kadirov, inače poznat po tome što je aktivan na društvenim mrežama je na svom Instagram profilu napisao: "Ja nemam nikakve sumnje da će Turska žaliti, i to veoma dugo. Tako ne postupaju oni koji su u svakoj prilici govorili o prijateljstvu i saradnji".

Opširnije pročitajte ovde.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šojgu: Rusija uspostavila kontakte s Francuskom i SAD

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2015, 09:52

25.11.2015. -..Rusija je u okviru stvaranja međunarodne antiterorističke koalicije već uspostavila saradnju s oružanim snagama Francuske, Turske, Jordana, SAD i predlaže širu saradnju, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu...„Na planu koordinacije zajedničkih dejstava uspeli smo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.