Protesti nakon ubistva još jednog mladog Afroamerikanca

Izvor: Blic, 25.Dec.2014, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti nakon ubistva još jednog mladog Afroamerikanca

Dva policajca su povređena, a četiri osobe uhapšene u neredima do kojih je došlo u pregrađu Sent Luisa, Berkliju, nakon još jednog incidenta u kome je policajac belac pucnjima iz vatrenog oružja usmrtio jednog afroameričkog mladića, saopštila je danas policija.

Mladić Antonio Martin (18) ubijen je u utorak na benzinskoj stanici nedaleko od Fergusona, gde je belac policajac letos ubio crnog tinejdžera Majkla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Brauna.

Grupa od oko 200 do 300 ljudi, koja se okupila u utorak uveče na benzinskoj stanici nakon pucnjave, bacala je kamenice i baklje na oko 50 policajaca koji su došli na lice mesta, rekao je šef policije okruga Sent Luis Džon Belmar.

Dva policajca su povređena, a četiri osobe uhapšene i optužene zbog napada, dodao je Belmar.

U ranim jutarnjim satima red je uspostavljen, preneo je Rojters.

Do pucnjave je došlo pošto je policajac koji je došao da proveri prijavu krađe, izašao iz kola kako bi razgovarao sa dvojicom muškaraca na benzinskoj stanici.

Jedan od njih uperio je revolver od 9 mm u policajca, kazao je Belmar.

Policajac je izvadio svoj revolver, koraknuo unazad, sagao se i ispalio tri hica, od kojih je jedan pogodio mladića, usmrtivši ga.

Najnoviji incident dogodio se u blizini mesta gde je mladi Afroamerikanac Braun (18) ubijen u avgustu, ali je gradonačelnik Berklija Teodor Hoskins, izjavio na konferenciji za novinare da se dva događaja ne daju porediti.

Hoskins je rekao da ne želi da žuri sa zaključcima, ali da postoje jasne razlike između ovog i slučaja Braun.

Sličan stav iznela je i senatorka države Misuri, Marija Šapel-Nadal, koja se našla na udaru suzavca na protestima zbog smrti Brauna, koja je rekla da veruje da je policajac u Berkliju imao opravdanje da puca.

"Drugačija je priča u tome što je on (ubijeni muškarac) imao oružje", rekla je ona za CNN.

Odluka velike porote u novembru da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona koji je ubio Brauna, izazvala je nasilne proteste u Fergusonu, a protesta je bilo i u drugim gradovima SAD.

Početkom meseca, velika porota u Staten Ajlandu u Njujorku donela je odluku da oslobodi policajca belca, koji je rukom "pridavio" nenaoružanog Afromerikanca Erika Garnera, prilikom njegovog hapšenja zbog nelegalne prodaje cigareta.

Odluka velike porote u slučaju Garnera, izazvala je ulične proteste u Njujorku i drugim gradovima.

U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.