Izvor: Politika, 08.Okt.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti ispalio suzavac u skupštini Kosova, Haradinaj preti „većim akcijama”

 Dve poslanice izgubile su svest, a više prisutnih imalo je zdravstvenih tegoba, nakon što je poslanik opozicionog pokreta „Samoopredeljenje” Albin Kurti aktivirao suzavac u punoj sali kosovskog parlamenta. Prištinski mediji izveštavaju da je najgore prošla Flora Brovina, članica Tačijeve Demokratske partije Kosova, koja je posle ovog incidenta prevezena u bolnicu.

Među onima kojima je zbog dima pozlilo bio je i Samuel Žbogar, predstavnik kancelarije EU, samo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od izaslanika međunarodne zajednice koji su bili prisutni u skupštini. Žbogar je kasnije odgovorio kosovskoj opoziciji da to što su učinili „nije nimalo demokratski”.

Ovom incidentu prethodila je blokada parlamentarnog zasedanja u organizaciji partija koje se protive Briselskom sporazumu i politici premijera Ise Mustafe i njegovog zamenika Hašima Tačija. Kurti je suzavcem sprečio treći pokušaj da se održi sednica na kojoj je trebalo da Mustafa predstavi šta su Beograd i Priština dogovorili u sedištu EU.

Atmosfera se, kako navode mediji, usijala kada je prethodno došlo do koškanja poslanika vladajuće koalicije i opozicije. Prema izveštajima iz Prištine, Aljbuljena Hadžiju iz „Samoopredeljenja” bacila je punu čašu vode u lice potpredsedniku parlamenta Džavidu Haljitiju. Njene stranačke kolege demonstrativno su izašle ispred stola predsedavajućeg skupštine Kadrija Veseljija, pokušavajući tako da opstruišu sednicu. Oni su sprečili Veseljija da se obrati i glasnim zviždanjem u pištaljke. Tada je sednica ipak nastavljena u vanrednim okolnostima, a nacrti četiri zakonska predloga usvojeni su po ubrzanoj proceduri.

Pre toga, poslanici „Samoopredeljenja”, ali i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za budućnost Kosova Fatmira Ljimaja skinuli su pokrivače sa slika na kojima su albanski nacionalni motivi. Ta dela, koja vise u holu kosovskog parlamenta, na zahtev Srba i misije UNMIK bila su zaklonjena desetak godina.

Posle niza incidenata koji su kulminirali bacanjem suzavca među prvima je reagovala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je, osuđujući taj čin, navela: „Ponašanje opozicije ružno, u suprotnosti sa demokratskom praksom i institucionalnim ponašanjem koje nastojimo da gradimo.”

Oglasio se i predsednik poslaničke grupe Mustafinog Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri, koji je rekao da to nije demokratija.

„Suzavac i meci, to su nekada srpska vojska i policija koristili protiv Albanaca”, istakao je Bećiri.

Postupak Kurtija i njegovih kolega iz opozicije osudila je i ambasada SAD u Prištini, poručujući da nasilje nije rešenje.

Uprkos brojnim negodovanjima, Ramuš Haradinaj naglasio je da onesvešćivanje dve poslanice „nije ništa” u poređenju sa onim što će u budućnosti preduzimati opozicija i da se mogu očekivati čak i „veće akcije od bacanja suzavca u toku parlamentarnog zasedanja”.

----------------------------------

Srbi napustili sednicu zbog otkrivanja slika

Poslanici „Srpske liste” odlučili su da ne učestvuju u radu skupštine Kosova zbog skidanja pokrivača sa slika u holu zdanja. Oni su ocenili da ta dela sadrže nacionalističke motive, da to „ne dolikuje jednoj multietničkoj instituciji kakva treba da bude skupština” i da su „poruke koje se šalju na ovaj način krajnje uznemirujuće za predstavnike Srba”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.