Zakazan glavni pretres protiv albanske terorističke grupe

Izvor: RTS, 28.Avg.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakazan glavni pretres protiv albanske terorističke grupe

Pripremno ročište u predmetu protiv Šićer Maljokua i drugih zbog sumnje da su izvršili dva krivična dela terorizma septembra 1998. godine održano je u Višem sudu u Nišu.
Prvo ročište za glavni pretres, posle današnjeg pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, zakazano je za 24. septembar ove godine, rekla je Tanjugu portparolka Višeg suda u Nišu Iva Popović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Optužnicom iz 2009. godine, u koju je Tanjug imao uvid, kao okrivljeni navedeni su Maljoku, Gaši Džefer, Gacaferi Demuš, Maljoku Dema, Agron Isufi, Rabit Alija, Rustem Beriša, a kako se dodaje, terorističku grupaciju činilo je još više od 30 neidentifikovanih lica, članova terorističke grupe "Kobre".
Oni su delovali pod vođstvom sada pokojnog Agima Ramadanija, a sumnjiče se da su na poljskom putu između karaula "Maja Čoban" i "Morina" podmetnuli dve protivtenkovske mine koristeći kao bazu karaulu "Kamenica" na teritoriji Republike Albanije.
U zasedi i od postavljenih mina 30. septembra 1998. godine poginuo je vođa granične patrole Vojske Jugoslavije Milan Bundalo, dok je jedan član patrole zadobio teške, a još tri člana patrole lake telesne povrede, navodi se u optužnici.
Pripadnici terorističke grupe otvorili su vatru na helikopter VJ koji je nadletao mesto događaja radi zbrinjavanja ranjenih, dodaje se u optužnici.
Tih dana teroristička grupa je u rejonu karaule "Košare", kako se navodi u optužnici, podmetnula dve protivtenkovske mine.
Albanska teroristička grupa na teritoriju Jugoslavije ušla je iz Albanije, organizovala zasedu i otvorila vatru na graničnu patrolu VJ u kome su smrtno stradali Vladimir Radojičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavlović, svi vojnici VJ na služenju vojnog roka, kao i vojnici po ugovoru Miroslav Jocić i Miloš Pavlović, dok su teško ranjeni kapetan Goran Loznica i Goran Simić.
Tužilaštvo je predložilo izvođenje dokaza među kojima je i uvid u video-snimak koji su sačinili članovi albanske terorističke grupe 30. septembra 1998. godine o napadu.
Pretpostavlja se da će to biti suđenje u odsustvu okrivljenih kojima je postavljen branilac po službenoj dužnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Suđenje u odsutvu za zločin na “Košarama” počinje uskoro

Izvor: JužneVesti.com, 29.Avg.2015, 11:04

Na pripremnom ročištu pred početak sudskog procesa protiv sedmorice terorista OVK-a i terorističke grupe “Kobre” koje je održano u Višem sudu u Nišu odlučeno je da suđenje počne 24. septembra.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.