Uhapšeno pet lekara i dva radnika Merk-a

Izvor: Studio B, 04.Nov.2010, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno pet lekara i dva radnika Merk-a

Osumnjičeni lekari su tokom 2008. i 2009. godine zahtevali i dobili novac, odnosno mito u ukupnom iznosu od dva miliona dinara od predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" . Ministar zdravlja ovim saznanjem pogođen i "kao čovek i kao lekar".

Srpska policija uhapsila je u nastavku akcije "Kraba" pet lekara - onkologa i dva radnika farmaceutske kompanije "Merk" zbog primanja, odnosno davanja mita u iznosu od dva miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Osumnjičeni lekari su tokom 2008. i 2009. godine zahtevali i dobili novac, odnosno mito u ukupnom iznosu od dva miliona dinara od predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" iz Beograda koje je proizvođač i distributer citostatika "Erbituks" na području Srbije, kako bi uticali na povećanje potrošnje ovog leka a samim tim i ostvarivanje što većeg obima prometa te farmaceutske kompanije, piše u saopštenju MUP-a.

Njih su uhapsili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim tužilaštvom u Beogradu, na području Beograda, Kragujevca, Ništa i Sremske Kamenice.

Uhapšeni su radnici farmaceutske kompanije Merk Jasmina G. (36) i Vladan J. (32) i lekari - onkolozi Stojan R. (59) i Milan M. (55) iz Kliničkog centra Niš, zatim Aleksandar D. (46) iz Kliničkog centra Kragujevac, Zoran A. (44) iz Kliničko - bolničkog centra Bežanijska kosa i Borislav N. (50) iz Instituta za onkologiju Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Svi osumnjičeni biće privedeni Višem sudu u Beogradu, piše u saopštenju. U policijskoj akciji "Kraba", koja je počela pre dve godine, u junu ove godine uhapšeno je osam osoba osumnjičenih da su umešani u korupciju u vezi s nabavkom lekova za beogradski Institut za onkologiju.

To su direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević.

Uhapšeni su i predstavnici farmaceutskih kompanija - generalni direktor "Roš" DOO Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković, i produkt menadžer farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Ana Matović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo zahtev za sprovođenje istrage i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Ministar zdravlja pogođen saznanjem o hapšenju lekara

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević saopštio je da ga veoma, i kao čoveka i kao lekara, pogađa saznanje o hapšenju zdravstvenih radnika.

"Iskreno se zalažem za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima društva, pa i u zdravstvu", naveo je Milosavljević u izjavi za javnost nakon hapšenja pet lekara - onkologa zbog sumnje da su primili dva miliona dinara mira od farmaceutske kompanije.

Ministar je naveo da borbi protiv korupcije i kriminala i sam doprinosi jer želi da se "žito razdvoji od kukolja i da beli mantili budu beli, a ne crni, i da oni koji su krivi budu kažnjeni, ali da stručni, pošteni lekari budu cenjeni.

"Ostavljam nadležnima da rade svoj posao, a pojedincima da odgovaraju za svoje postupke i pred institucijama i pred javnošću", istakao je Milosavljević.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U nastaku akcije Kraba uhapšeno pet lekara i dva predstavnika farmaceutske kuće zbog davanja i primanja mita.

Izvor: TV Avala, 04.Nov.2010

Srpska policija uhapsila je u nastavku akcije "Kraba" pet lekara - onkologa i dva radnika farmaceutske kompanije "Merk" zbog primanja, odnosno davanja mita u iznosu od dva miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak na TV Avala...

Uhapšeno pet onkologa i dva farmaceuta kuće Merk

Izvor: NaDlanu.com, 04.Nov.2010

BEOGRAD, 4. novembra 2010. (Beta) - Srpska policija uhapsila je u nastavku akcije "Kraba" pet lekara - onkologa i dva radnika farmaceutske kompanije "Merk" zbog primanja, odnosno davanja mita u iznosu od dva miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Osumnjičeni...

Nastavak na NaDlanu.com...

U Gruziji uhapšeno 13 ruskih špijuna

Izvor: NaDlanu.com, 05.Nov.2010, 12:45

TBILISI, 5. novembra 2010. (Beta-AFP/AP) - Gruzija je razotkrila rusku špijunsku mrežu i uhapsila 13 ljudi pod sumnjom da su Rusiji prenosili osetljive vojne podatke, saopštilo je u petak ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije. Osumnjičeni, među kojima sa nalaze i pripadnici vojske Gruzije,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.