Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Izvor: Blic, 17.Apr.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

BEOGRAD - Repubičko tužilaštvo predložilo je danas Ustavnom sudu Srbije da zabrani organizaciju Srpski narodni pokret 1389 zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Miša Vacić

- SNP 1389 je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << populaciji - rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije SNP 1389 koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389.

Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane.

- Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i 'oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu’ - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose - kazala je Janićijević.

Ona je navela i da je na sajtu SNP 1389 objavljeno "srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine.

- Organizacija je izrazima 'nećemo dozvoliti’ i 'učinićemo sve’ u borbi protiv održavanja Parade ponosa implicirala nasilje - kazala je Janićijević.

Miša Vacić je odgovorio da tužilaštvo nije iznelo istinu i da ne postoje argumenti za zabranu SNP 1389.

- Naš program nije menjan od 2004. i nadležne institucije su ga odobravale prilikom registrovanja našeg udruženja. Imamo pravo na izražavanje drugačijeg mišljenja. Osim Vojislava Koštunice koji je doneo Ustav niko se više od nas nije zalagao za njegovo očuvanje - izjavio je Vacić.

Raspravi u Ustavnom sudu prisustovali su vođa "Obraza” Mladen Obradović i aktivisti SNP 1389, koji su delili propagandni materijal te organizacije kojim je Vacić predstavljen kao nosilac liste "SNP 1389 - Novi Beograd zna” za predstojeće lokalne izbore.

Povezane vesti: Zbrka sa imenom "1389" Prijava protiv "1389" zbog zloupotrebe simbola Vojske Srbije?

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Izvor: EMportal, 17.Apr.2012

Tužilaštvo predložilo Ustavnom sudu da zabrani organizaciju SNP 1389 zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Nastavak na EMportal...

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Izvor: Studio B, 17.Apr.2012

Repubičko tužilaštvo predložilo Ustavnom sudu da zabrani organizaciju SNP 1389 zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne, seksualne mržnje i diskriminacije.."SNP 1389 je konsekventno i kontinuirano...

Nastavak na Studio B...

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Izvor: Danas, 17.Apr.2012

Republičko tužilaštvo predložilo je juče Ustavnom sudu Srbije da zabrani organizaciju Srpski narodni pokret 1389 zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.