Sutra počinje suđenje Šandoru Kepiru

Izvor: Politika, 03.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje suđenje Šandoru Kepiru

Bivši kapetan Hortijeve nacističke vojske optužen je za učešće u Novosadskoj raciji i deportaciju Jevreja, Srba i Roma u Aušvic

Pred Sudom u Budimpešti sutra će početi suđenje vremešnom nacističkom ratnom zločincu Šandoru Kepiru (96), a mađarski mediji nagađaju da bi čitav postupak mogao da bude završen već za desetak dana. Kako je najavljeno, početku suđenja prisustvovaće i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, koja je ovaj predmet ustupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mađarskom pravosuđu zbog činjenice da je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Bivši kapetan Hortijeve nacističke vojske optužen je za zlodela počinjena od 21. do 23. januara 1942. godine u toku Novosadske racije, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana. Prema pisanju mađarske štampe, Kepiro je jedan je od onih koji su sproveli raciju kojom je rukovodio pukovnik Jožef Graši. Kako je Kepiro po profesiji bio advokat, kada je od svojih pretpostavljenih dobio zadatak da započne raciju shvatio je šta se od njega očekuje i najpre zatražio pismeno naređenje. Iako ga nije dobio, naredio je patrolama žandarma da započnu akciju. Civili su masovno ubijani u kućama, dvorištima, na ulicama, na igralištu, pravoslavnom groblju, a u najvećem broju i najmonstruoznije, na „Štrandu”, novosadskoj plaži na Dunavu, na koju su dovoženi po grupama od četvoro, na temperaturi od oko minus 30 stepeni, do unapred isečenih rupa u ledu i tu ubijani iz pešadijskog naoružanja. Potom su bacani pod led, neki od njih još živi. Takođe, Kepiro se tereti i da je organizovao deportaciju novosadskih Jevreja, Srba i Roma u zloglasni logor Aušvic, a smatra se da mu je to naložio lično vođa Organizacije za proterivanje Jevreja Adolf Ajhman.

Šandora Kepira je 30. septembra 2006. godine u Budimpešti locirao Efraim Zurof, direktor losanđeleske kancelarije Centra „Simon Vizental” iz Jerusalima, po dojavi mađarskog iseljenika iz Škotske, inače Kepirovog podređenog tokom Drugog svetskog rata. Mađarsko ministarstvo pravde tada je tvrdilo da dve presude koje su protiv Kepira donete 1944. i 1946. godine, po kojima je zbog masovnog ubistva građana Novog Sada osuđen na ukupno 24 godine zatvora, ne mogu da budu izvršene, jer su spisi nestali iz budimpeštanskih arhiva.

Posle rata Kepiro je najpre pobegao u Austriju, a potom je, prema sopstvenom priznanju, uz pomoć pojedinaca iz katoličke crkve uspeo da se domogne Argentine. Prvog avgusta 1948. godine stigao je u Buenos Ajres, gde se zaposlio u fabrici tekstila. Iako pravnik po profesiji, Kepiro se dobro snašao u poslu sa tekstilom, pa je nekoliko godina kasnije kupio sopstvene mašine i započeo proizvodnju džempera i haljina. Oženio se 1950. godine i ima dvoje dece – ćerka mu je šef osoblja u jednoj velikoj američkoj kompaniji, a sin stomatolog u Buenos Ajresu. Kepiro je u Argentini mirno živeo do 1996. godine. Tada se pod svojim imenom, uz garancije mađarskih vlasti da protiv njega ne postoji optužnica, vratio u Budimpeštu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, a u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu. O mogućnosti da se od mađarskih vlasti traži izručenje Kepira odustalo se jer bilateralni ugovor koji je na snazi između Mađarske i Srbije ne dozvoljava izručenje sopstvenih građana.

Kepiro danas živi u Budimpešti u Ulici Lea Frankela 78, na samoj obali Dunava, preko puta jevrejske sinagoge.

----------------------------------------------------------------------

Austrija skriva počinioce holokausta

Srbija je jedna od pet zemalja čiji su napori na privođenju pravdi odbeglih nacista ocenjeni kao pozitivni u desetom godišnjem izveštaju centra „Simon Vizental”, koji je upravo objavljen, preneo je Tanjug. „Simon Vizental” je u najnovijem izveštaju kritikovao „neuspehe zemalja poput Austrije, Litvanije, Letonije, Estonije i Ukrajine, koje ne uspevaju da privedu pravdi bilo kog počinioca holokausta”. „Neaktivnost Austrije je najšokantnija, jer je veliki broj nacističkih ratnih zločinaca poreklom odatle”, rekao je direktor Centra Efraim Zurof izraelskim medijima.

Podsetimo, Milivoj Ašner (98), bivši ustaški zapovednik Slavonske Požege odgovoran za deportacije Srba u Jasenovac, danas živi u Klagenfurtu u Austriji. Kada je 2005. godine Hrvatska optužila Ašnera za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, austrijske vlasti su odbile da ga isporuče, uprkos tome što ga je britanski list „San“ snimio kako šeta po Austriji i navija za hrvatsku reprezentaciju tokom Evropskog prvenstva u fudbalu.

M. Albunović

objavljeno: 04.05.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje suđenje Šandoru Kepirou

Izvor: 24sata, 04.Maj.2011, 02:11

Suđenje Šandoru Kepirou, osumnjičenom da je 1942. godine u Novom Sadu tokom fašističke racije učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma, počeće sutra u Budimpešti.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.