Razbijena grupa švercera kokaina, među uhapšenima i Srbin

Izvor: Blic, 09.Maj.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijena grupa švercera kokaina, među uhapšenima i Srbin

Međunarodnom policijskom akcijom "Jadera" koja je trajala više meseci razbijena je organizacija grupe hrvatskih državljana da morskim putem prošvercuje 174 kilograma kolumbijskog kokaina u Evropu, saopštila je hrvatska policija, navodeći da je u akciji osim devet hrvatskih i jednog kolumbijskog državljanina, uhapšen i jedan državljanin Srbije.

Kako je rečeno na vanrednoj konferenciji za medije u direkciji policije, pet dana nakon što su u hrvatskim medijima objavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prve informacije o hapšenju hrvatske švercerska grupe koja je deo balkanskog kartela.

Kokain vredan osam miliona evra zaplenjen je u hrvatskoj jedrilici blizu obale karipskog otoka Martinika, a tom prilikom su uhapšena i dvojica hrvatskih skipera nakon čega je uhapšeno još devet lica.

Osim hrvatske, u akciji su učestvovale policijske agencije iz Francuske, Holandije, Italije i Dominikanske Republike u kojoj je uhapšen glavni organizator šverca, takođe hrvatski državljanin i visoko rangirani pripadnik kolumbijskog narko kartela od koga su hrvatski šverceri kupili drogu namenjenu tržištima zemalja EU i Hrvatske.

Uz devet hrvatskih državljana i jednog kolumbijskog, uhapšen je i jedan državljanion Srbije.

U akciji je veliku ulogu odigrala i bečka kancelarija Američke agencije za borbu protiv droga (DEA).

Šefovi hrvatske policije i kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala naglasili su da je to prvi otkriveni slučaj šverca droge iz Južne Amerike u kome su organizatori i glavne uloge imali hrvatski državljani čiji identitet nisu želeli da otkriju.

Šef Kancelarije Dinko Cvitan najavio je da će Kancelarija preduzeti sve da se osumnjičenima zamrzne imovina, a nakon pravosnažnosti presude i oduzme.

Osumnjičeni šverceri raspolažu vrlo vrednom imovinom nesrazmernom njihovim prihodima, rekao je Cvitan i dodao da "nije dovoljna samo osuđujuća presuda i zatvorska kazna, već i da im se mora oduzeti sva imovina koju su stekli na nezakonit način".

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izjavio je da je to u poslednjih godinu dana treća međunarodna operacija tog tipa sprovedena nakon operacija "Paukova mreža" i "Dogma", ali i da je to prvi slučaj gde hrvatski državljani imaju glavne uloge.

Povezane vesti: Uhapšen glavni saradnik kartela Zetas Tužilac Venditi: Šarićeva grupa više ne deluje u Italiji Crnogorski narko diler uhapšen u Austriji Više optuženih iz Šarićeve grupe hoće da prizna krivicu Rusija isporučila Hrvatskoj optuženog za međunarodnu trgovinu drogom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska kokainska veza

Izvor: RTS, 09.Maj.2012

Razbijena hrvatska grupa švercera kokaina. Među uhapšenima i visoko rangirani pripadnik kolumbijskog narko kartela i jedan Srbin. Kokain vredan osam miliona evra zaplenjen u blizini obale karipskog ostrva Martinika. ..Međunarodnom policijskom akcijom "Jadera" koja je trajala više meseci razbijena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.