Presuda M.Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Izvor: Studio B, 13.Mar.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda M.Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Tribunal u Hagu će 27. marta izreći presude bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske, Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženim za progon Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH 1992. godine.

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci, Župljanin, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje Muslimana i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992.

U završnoj reči, tužioci su, maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prošle godine, zatražili da sudije proglase krivim Stanišića i Župljanina i izreknu im kaznu doživotnog zatvora.

Odbrane su zatražile da oni budu oslobođeni, tvrdeći da njihova krivica nije bila dokazana tokom suđenja. Tužiteljka Džoana Korner (Joanna Corner) ocenila je u završnoj reči da je kazna doživotnog zatvora "jedino primerena" za optužene koji su 1992. odlučili da "protivno svojoj dužnosti da zaštite građane" nesrpske nacionalnosti odlučili da učestvuju u progonu tih istih građana.

Stanišić i Župljanin bili su, kako je maja prošle godine naglasila tužiteljka, "potpuno posvećeni" udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Opisujući ubistvo oko 200 muslimanskih zarobljenika na prevoju Korićanske stijene na planini Vlašić, 21. avgusta 1992, tužiteljka je podvukla da taj zločin "objedinjava" sve druge navedene u optužnici zato što su žrtve su bili Muslimani iz sela u okolini Prijedora koje su srpske snage napale i osvojile, a meštane zatim zatvorile u logore u okolini grada.

Premda su bili odmah obavešteni o zločinu, Stanišić i Župljanin nisu učinili ništa da se počinioci uhapse i kazne, uprkos tome što su lako mogli saznati ko su oni, tvrdila je zastupnica optužbe.

Odbrane Stanišića i Župljanina tvrdile su, suprotno tužiocima, da krivica optuženih nije dokazana tokom suđenja, negirajući postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za progon nesrba.

"Takav udruženi zločinački poduhvat nije postojao. Ako i jeste postojao, Stanišić nije bio član, nije imao svest o njemu, niti ga je podržavao. Naprotiv, ako je taj poduhvat postojao, Stanišić je svojim postupcima ometao njegovo sprovođenje", rekao je branilac prvooptuženog Slobodan Zečević.

Slične argumente izložili su i Župljaninovi branioci Dragan Krgović i Aleksandar Aleksić. Ne negirajući da su zločini iz optužnice počinjeni, obe odbrane su, međutim, sugerisale da su za njih odgovorni počinioci koji su bili pod komandom lokalnih kriznih štabova u opštinama poput Prijedora i da Stanišić i Župljanin nad njima nisu imali efektivnu kontrolu.

Nasuprot zastupnicima optužbe, odbrane su tvrdile da optuženi nisu bili na vreme obaveštavani o zlodelima i da su, kada bi za njih saznali, činili sve što su mogli da istraga bude sprovedena, a počinioci kažnjeni.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu počelo je 14. septembra 2009. Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu u martu 2005, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i izručile ga u Hag.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Župljaninu 27. marta

Izvor: B92, 13.Mar.2013

Hag -- Tribunal u Hagu će 27. marta izreći presude bivšim visokim policijskim zvaničnicima RS Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za zločine u BiH 1992...Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci Župljanin optuženi su za ubistva,...

Nastavak na B92...

Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Izvor: Akter, 13.Mar.2013

Prvostepena presuda bivšim visokim zvaničnicima policije Republike Srpske Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu biće izrečena 27. marta pred Haškim tribunalom, saopšteno je danas iz tog suda

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.