Predao se Draško Vuković, osumnjičen za šverc kokaina

Izvor: Blic, 12.Feb.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predao se Draško Vuković, osumnjičen za šverc kokaina

Beranac Draško Vuković, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je kao član klana Darka Šarića učestvovao u švercu 2,7 tone kokaina, predao se juče u podne beranskoj policiji, ali je posle saslušanja pušten.

Crnogorska policija saopštila je da je on saslušan „u okviru međunarodne policijske saradnje” i da će „dalje eventualne mere” biti preduzete u skladu sa zakonima Crne Gore. Prema nezvaničnim informacijama, njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sugrađanin Boris Laban, za kojim je takođe Srbija raspisala međunarodnu poternicu zbog učešća u švercu kokaina, pregovara s policijom u vezi s predajom. Crnogorski državni organi i juče su postupili slično kao i u slučaju Gorana Sokovića i Dejana Šekularaca, koji su uhapšeni 5. februara po poternici iz Srbije i pušteni posle tri dana. Vukovića je 26. novembra prošle godine, samo dan posle otkrivanja pola tone kokaina u stanu u Buenos Ajresu, privela policija u Beranama. Posle saslušanja koje je trajalo nekoliko sati, pušten je na slobodu. Crnogorski mediji su tada objavili da je on tokom informativnog razgovora negirao da je boravio u Argentini i da nema nikakve veze sa švercom kokaina. Argentinski mediji su pisali da su Vuković i Laban napustili tu zemlju kada je otišla prva pošiljka narkotika. Vuković je navodno i rođak Dragana Labudovića, takođe Beranca, koji je pre dva meseca uhapšen u Beogradu, a u njegovom stanu nađeno je 540.000 evra, za koje se sumnja da potiču od prodaje kokaina za Šarićevu grupu.

Njegov zemljak Boris Laban javnosti postao je poznat nakon incidenta u beranskoj policiji 2004, kada je u znak revolta pojeo saobraćajnu dozvolu. Pojedini mediji u Crnoj Gori pisali su da je i on, kada i Vuković, pozivan na informativni razgovor u policiju u Beranama.

Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović najavio je juče da će ministarki pravde Srbije Snežani Malović predložiti da se sastanu i „reše nesporazume koji su se pojavili povodom istrage o krijumčarenju više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu”. Ministarka Malović je rekla za „Blic” da je o pozivu Radovića da razgovaraju saznala samo iz medija i da niko od predstavnika crnogorskog Ministarstva pravde nije zvanično s njom kontaktirao, ali da će se odazvati ako se to desi da bi se prevazišla postojeća situacija.

- Očekujem da u budućnosti ovakvih nesporazuma neće biti jer se nadam da imamo isti cilj da oni koji su se ogrešili o zakon budu izvedeni pred lice pravde, a to nije moguće bez regionalne saradnje, razmene informacija i međusobne podrške - rekla je srpska ministarka pravde.

Njen kolega u Crnoj Gori je naglasio da će Darko Šarić ukoliko bude pronađen u toj državi biti uhapšen i isporučen Srbiji. Ministarka Malović je ocenila da takve najave iz Crne Gore ohrabruju da će saradnja ubuduće biti bolja. Iz crnogorskog MUP juče je stiglo saopštenje u kome se navodi da nije tačna informacija da je američka DEA dala obaveštenje da se Darko Šarić krije u Bijelom Polju. U saopštenju je ponovljena ranija tvrdnja direktora crnogorske policije Veselina Veljovića - „od dve referentne bezbednosne agencije dobili smo obaveštenje da se Darko Šarić nalazi u jednoj evropskoj državi”. Međutim, u MUP Crne Gore nisu objasnili zašto su pre dva dana tražili Darka Šarića u bjelopoljskom hotelu „Bela Rada”.

Kriminalni dosije Vukovića

Draška Vukovića je 2007. „otela” grupa naoružanih i maskiranih muškaraca u momentu dok je sa saslušanja, uz jake policijske snage, prebacivan u zatvor „Frederiksund” u Kopenhagenu. Prethodno je u njegovom automobilu nađeno dva kilograma kokaina, a u stanu još 36 kilograma te droge. U Luksemburgu je zbog šverca droge odležao dve godine zatvora. U Crnoj Gori nije imao problema sa zakonom i vodi se kao profesor bez zaposlenja. U Beranama je 2006. je podmetnuta eksplozivna naprava ispod njegovog džipa

Neobični zahtevi iz Crne Gore

Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović juče je naveo da poruka srpskog tužilaštva da neće proslediti dokaze iz istrage protiv Gorana Sokovića i Dejana Šekularca, osumnjičenih za šverc kokaina, jer bi to ugrozilo istragu u Srbiji, predstavlja zamenu teza.

Međutim, u srpskom pravosuđu oštro protestuju zbog ovakvih izjava crnogorskih zvaničnika, navodeći da je potpuno neuobičajeno da se iz istrage, koja je u toku protiv više osoba, dostavljaju dokazi za vođenje postupka u drugoj državi.

- Do sada nije bilo primera da neka strana država traži dokaze iz postupka koji se vodio pred Odeljenjem za organizovani kriminal. U slučajevima kada je iz Srbija zahtevano izručenje, iz stranih država je samo traženo rešenje o sprovođenju istrage, i o raspisivanju poternice. Podaci iz istrage predstavljaju službenu tajnu i oni se ne dostavljaju nikome. To je zakonski imperativ. Crnoj Gori je prosleđeno sve što treba u konkretnom slučaju, što je potrebno da donese odluku o ekstradiciji - objašnjava za „Blic" sudija Maja Kovačević iz Specijalnog suda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predao se Vuković, čeka se Laban, javljaju podgorički mediji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2010

Beranac Draško Vuković, osumnjičen za učešće u švercu više od dve tone kokaina, kao član klana Darka Šarića, predao se jutros beranskoj policiji, javila su podgoričke TV Vijesti. U Beranama se traga i za Borisom Labanom, sa kojim je policija u kontaktu, a u toku je dogovor o predaji, nezvanično...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Predao se osumnjičeni za šverc kokaina

Izvor: NaDlanu.com, 12.Feb.2010

PODGORICA, 12. februara 2010. (Beta) - Draško Vuković iz Berana koji je osumnjičen za učešće u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, predao se u petak ujutru crnogorskoj policiji, javila je Televizija Vijesti. Policija je u kontaktu i sa Borisom Labanom, takođe iz Berana, sa kojim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Predao se osumnjičeni za šverc kokaina

Izvor: Beta, 12.Feb.2010

PODGORICA, 12. februara 2010. (Beta) - Draško Vuković iz Berana koji je osumnjičen za učešće u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, predao se u petak ujutru crnogorskoj policiji, javila je Televizija Vijesti...Policija je u kontaktu i sa Borisom Labanom, takodje iz Berana, sa kojim...

Nastavak na Beta...

Vuković se predao, policija ga oslobodila

Izvor: Glas javnosti, 12.Feb.2010

PODGORICA - Draško Vuković iz Berana koji je osumnjičen za učešće u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, predao se jutros crnogorskoj policiji. Međutim posle nekoliko sati beranska policija oslobodila je Vukovića...Homen: Puštanje nije primer dobre saradnje..BEOGRAD - Državni...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.