Izvor: Politika, 26.Feb.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo incident na zadušnice

Juče u Đakovici kamenovan autobus kojim su se vraćali raseljeni Srbi posle obilaska pravoslavnog groblja u ovom gradu i Donjem Petrovcu

Dva autobusa s raseljenim Srbima, koji su bili na zadušnicama u Đakovici, kamenovana su juče, javio je KiM radio.

Incident se dogodio pred sam kraj posete, oko 13.20 časova, ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, odakle je trebalo da se krene za Beograd, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Fonet.

Novinarka Valentina Rakočević, koja se nalazila u autobusu s raseljenim Đakovčanima, KiM radiju je kazala da je na jednom autobusu polomljena šoferšajbna.„Autobus su gađala tri muškarca i jedna žena. Policija je vrlo brzo odreagovala i oni su odmah privedeni”, izjavila je Rakočevićeva.

Portparol policije za pećki region Zećir Keljmendi potvrdio je KiM radiju da se incident dogodio i da je policija iz pratnje autobusa privela četvoro počinilaca.„Protiv privedenih će biti pokrenut krivični postupak i oni će biti izvedeni pred sudiju za prekršaje. Povređenih nije bilo, a šoferšajbna i jedno bočno staklo su naprsli”, rekao je Keljmendi.

Raseljeni Đakovčani su juče obišli delimično obnovljeno groblje Piskote koje se nalazi u samom gradu i groblje Donji Petrovac koje je potpuno zaraslo u korov.

Više od stotinu interno raseljenih s Kosova i Metohije obeležilo je juče zadušnice u Prizrenu, gde su, prvi put od 1999. godine, prisustvovali službi u obnovljenoj Crkvi Svetog Đorđa u tom gradu, prenela je Beta.

U saopštenju Udruženje raseljenih „Sveti spas” navodi se da je u Prizren krenulo više od 100 interno raseljenih iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva i okolnih mesta.

Oni su odali počast svojim najmilijima na prizrenskom pravoslavnom groblju.

Poseta Prizrenu obavljena je zahvaljujući finansijskoj podršci ministarstva za Kosovo i Metohiju, dodaje se u saopštenju.

Oko 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je juče ujutro, na zadušnice, pravoslavno groblje u južnom delu grada. Nije bilo incidenata, a Srbi su do groblja, na kome je više od 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli u pratnji Kosovske policijske službe (KPS).

Oni su istakli da su zadušnice jedina prilika kada, uz pratnju policije, mogu da posete grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika, a Srbi se na njemu nesahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada, na albanskom groblju, nema nijednog oštećenog spomenika.

Sl. K.

objavljeno: 27.02.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kamenovan autobus sa Srbima

Izvor: B92, 26.Feb.2011

Priština -- Kamenovan autobus kojim su se Srbi vozili da obiđu pravoslavno groblje u Đakovici. Na autobusu je polomljeno staklo, ali niko nije povređen...U saopštenju kosovske policije se navodi da su u kamenovanju učestvovale četiri osobe i da su, zbog tog incidenta, privedena trojica muškaraca...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.